To je to što me zanima!

Kinezi koji rade za Apple ne mogu kupiti iPhone od plaće

Radnici Foxconna u Kini rade 60 sati tjedno, prekovremeni sati im se ne plaćaju dovoljno, a često rade sedam dana u tjednu bez obaveznog slobodnog dana
Vidi originalni članak

Zaposlenici Foxconna u gradu Zhengzhou koji sastavljaju popularne Appleove iPhone i IPad od svoje mjesečne plaće ne bi si mogli priuštiti niti jedan od tih uređaja. Naime, prosječna mjesečna plaća 120.000 zaposlenika u Foxconnu kreće se između 2000 i 2500 kuna, a Apple svoje proizvode prodaje po cijenama od 3000 kuna na više.

Kolike su plaće zaposlenika Foxconna i u kakvim uvjetima rade na traženje Applea istražila je američka Udruga za radnička prava (FLA) i pronašla "značajne probleme", javlja BBC. Apple je istragu zatražio nakon izvješća o dugom radnom vremenu i lošim radničkim pravima, a nakon izvješća FLA-e Apple je pristao smanjiti satnicu, zaštititi plaće radnika i poboljšati radnička prava.

Prema onome što su predstavnici FLA-e zamijetili radnici Foxconna rade više od 60 sati tjedno, a ponekad rade i sedam dana u tjednu bez obveznog dana odmora, prekovremeni sati slabo su im plaćeni, a postoje i mnogi zdravstveni i sigurnosni rizici. Foxconn je, tvrde iz FLA-e, pristao poboljšati uvjete rada, a radni tjedan od 49 sati uskladit će s kineskim pravilnikom najkasnije do srpnja 2013. Kako bi zadovoljili standarde morat će zaposliti još tisuću radnika.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • user_21162 31.03.2012.

    Strašno; a mi kao možemo???

  • krčinec 30.03.2012.

    i da mogu nebi si ga kupil

  • milan1980 30.03.2012.

    kao da je u nas bolja situacija,ni mi od svoje plaće ne možemo si priuštit taj iPhone.

Komentiraj...
Vidi sve komentare