To je to što me zanima!

Lexus ne želi proizvoditi u Kini kako im ne bi pala kvaliteta

Šef Lexusa Tokuo Fukuichi za Reuters je rekao da im kvaliteta ima prioritet nad kvantitetom i da bi ih kupci napustili kad bi imali ikakve probleme s kvalitetom
Vidi originalni članak

Kinesko tržište "guta" luksuzne automobile poznatih stranih marki, a mnogi premium proizvođači poput BMW-a i Audija čak su počeli i proizvoditi svoja vozila u Kini kako bi zaobišli visoke carine. Međutim, tim putem neće poći Lexus - barem ne zasad.

Luksuzna japanska marka prošle je godine u Kini prodala tek sedminu onoga što je prodao Audi, odnosno petinu onoga što je prodao BMW, no konkretnih planova o proizvodnji u Kini nema. Šef Lexusa Tokuo Fukuichi za Reuters je rekao da im kvaliteta ima prioritet nad kvantitetom, objašnjavajući kako velika njemačka trojka - BMW, Mercedes, Audi - ima ugled koji su godinama njegovali, dok Lexus još uvijek nema taj status u glavama kupaca.

- Kupci bi nas napustili kad bismo imali ikakve probleme s kvalitetom jer je to ono što traže kod Lexusa - rekao je Fukuichi. Dodao je kako je tvrtka razmatrala mogućnost proizvodnje u Kini, no nisu raspravljali o detaljima i još uvijek ništa nije odlučeno.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • arwin 03.05.2014.

    Za nekoliko godina Kinezi će praviti bolje aute nego što su Japanci ikad. (Vidi mobitele, TV, kompjuteri...)

  • arwin 03.05.2014.

    Koji to kupci će ih napustiti? Pa većina ljudi u svijetu, koji imaju para za auto te klase, kupuju Merc, Audi ili BMW.

  • Galeb i ja 03.05.2014.

    Neka ga proizvedu u Hrvatskoj pa neka onda vide sto je kvaliteta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare