To je to što me zanima!

Metamorfoza: Auti će imati površinu kao loptica za golf?

Znanstvenici na MIT-u rade na razvoju materijala koji može mijenjati 'naboranost', a primijeni li ga se na dijelovima karoserije, mogao bi smanjiti potrošnju i otpor zraka
Vidi originalni članak

Novi materijal koji može mijenjati oblik inspiriran je dizajnom loptica za golf, a mogao bi biti ključan u povećanju učinkovitosti vozila i smanjenju koeficijenta otpora zraka. Novi materijal razvijaju znanstvenici s MIT-a, a može promijeniti svoj oblik iz glatkog u 'rupičast'.

 Ako bi ga se primijenilo na različitim dijelovima karoserije, to bi pomoglo u smanjenju koeficijenta otpora zraka na raznim brzinama te u smanjenju potrošnje goriva. 

Ne radi se o nekom posebnom otkriću, jer loptice za golf su tako oblikovane desetljećima, a ove godine je i službena nogometna lopta za Svjetsko prvenstvo u Brazilu imala sličnu teksturu. 

Stvar radi tako da ovakva površina i za polovicu smanjuje otpor te povećava udaljenost koju može preletjeti. 

Jedan od razlog zbog čega ovo nije još prisutno na automobilima je zato što je ovaj dizajn iskoristiv u gradu i pri relativno nižim brzinama, dok bi na brzim cestama učinak bio suprotan. Materijal koji razvijaju na MIT-u pak ima meku unutrašnjost i kada smanje pritisak, stvara se naborana površina. 

- Upravo ta promjenjivost je zanimljiva, učinak smanjenja otpora može se uključiti i prilagoditi  - kaže Pedro Reis s Instituta. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • iPhone_1 14.07.2014.

    Kao prvo, danas auti od karbonskih vlanakan, aluminija su na najmanjoj mogucoj tezini koji covjek si moze zamislit za auto..ultra su lagani ultra jaki, torzisjki a kostaju ko mali otok! ja cijenim svaki napredak pozitivne tehnike, al brate, tko ce to na kraju platit!?

  • mika BJ 13.07.2014.

    a umjesto motora u automobilu biti će palica za golf (samo malo veča)

  • Galeb i ja 13.07.2014.

    Savrsenstvo tehnike.Za par godina mi nece biti potrebno parkiraliste nositi cu auto u koferu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare