To je to što me zanima!

Na ISS poslali ružne sandale, kako bi astronauti bili zdraviji

Sandale su opremljene senzorima kojima će znanstvenici moći točno mjeriti kako astronauti vježbaju u orbiti. Te podatke koristit će da bi dizajnirali kvalitetnije vježbe
Vidi originalni članak

Dok su u orbiti, jedna od prednosti vježbanja za astronaute je i da mogu zabušavati na raznim spravama. No, zbog brzog gubitka koštane mase i slabljenja mišića u svemiru, takav bi potez sigurno imao brze i loše posljedice.

Kako je samo vježbanje u mikrogravitaciji prilično zahtjevan posao, NASA je razvila ARED (Advanced Resistive Exercise Device) spravu za vježbanje u svemiru, koja koristi vakuumske cilindre da proizvodi otpor i služi kao zamjena za utege. Da bi točnije procijenili koliko točno sile ARED stavlja na tijelo, odlučili su razviti pametne sandale Xsens ForceShoes i poslati osam pari na postaju. Uz pomoć sandala moći će precizno vidjeti vježba li svaki astronaut dovoljno tijekom dva i pol sata za spravom. 

S gornje strane sandale i nisu nešto posebno, no na donjoj strani se odvija prava magija. Senzori pokreta i pritiska ugrađeni su u đon, a astronauti će ih nositi tijekom vježbanja. NASA objašnjava kako ih je najlakše usporediti s naprednom vagom, a mjere pritisak u raznim smjerovima. Podaci koje prikupe, pomoći će znanstvenicima da bolje oblikuju vježbe. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • KristianŠimek 14.06.2014.

    pa meni moje najkice ljepe a neidu u svemir

  • AntonTrdić 04.06.2014.

    Mozda otkupi neki Ferengi

  • 04.06.2014.

    ružni su i reflektirajući prsluci ili pojasevi za spašavanje. pa nejdu gore na izbor za miss svemira. lol...

Komentiraj...
Vidi sve komentare