To je to što me zanima!

Na Jupiterovom mjesecu otkrili jezera blizu ledene površine

Oko tri kilometra ispod ledene kore Jupiterova mjeseca Europe nalazi se jezero s vodom, a vjerojatno i ocean, što Jupiter čini pogodnim za život i crpljenje vode
Vidi originalni članak

Na Europi, Jupiterovom ledenom mjesecu, pronašli smo dosad najbolji dokaz da tamo postoji voda, a možda i život, objavila je znanstvenica Brittney Schmidt sa Sveučilišta Teksas. Ona i njezin tim su uz pomoć fotografija Europe i njenog ledenog pokrova te proračunom magnetskih sila koje tamo djeluju, procijenili da se jezera toplije vode nalaze na oko tri km ispod kore.

Znanstvenici već dugo sumnjaju da se ispod ledene kore nalazi i golemi ocean dubok oko 160 kilometara, a između 10 i 30 km ispod kore. To otkriće ohrabruje znanstvenike u zamisli svemirske misije kojom bi se iz Jupiterova mjeseca mogla izvaditi voda, osobito iz plićih jezera.

- To čini Europu i njene oceane pogodnima za život, a gledajući Antarktiku možemo vidjeti slične uzorke koji se nalaze i na Europi - izjavila je Schmidt za znanstveni časopis Nature

Znanstvenici NASA-e i ESA-e najavljuju kako planiraju lansirati letjelicu koja će istražiti Jupiter, Europu i njene druge mjesece krajem ovog ili početkom sljedećeg desetljeća. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • biga 18.11.2011.

    da, jupiter je pogodan za život. ako izbacimo činjenicu da je tlak nekoliko MILIJUNA bara, da 98% atmosfere čine vodik i helij. gle čuda, nema kisika za disanje, al nije važno, ne trebamo disati... da je gravitacija možda 10-ak puta jača nego na zemlji. tko bi žene trpio kad bi bile mršave a teške po 200 kila?? o jupiterovim olujama da i ne pričamo. prosječna brzina vjetra je oko 500km/h, a u nas zatvoreni mostovi pri povjetarcu od 120km/h... mislim, trebam li još nabrajati?? ovi znanstvenici sve više i više počinju ličiti na nekakve babe koje sanjaju i misle da su doživjele san. koliko bi trebalo vremena čovjeku da ode do Jupitera? koliko bi mu se kosti i mišići oslabili tjekom tog vremena u bestežinskom stanju? i na kraju da sleti na mjesto gdje će težiti do 500 kilograma(zanemarimo tlak koji bi od njega napravio palaćinku)

  • missdestroy 17.11.2011.

    ajmo ljudi pakirajte kofere... :D

  • Diesel_1 17.11.2011.

    krajem ovog stoljeća, da nije desetljeća ??

Komentiraj...
Vidi sve komentare