To je to što me zanima!

Na pola puta: "Sve smo bliži lijeku protiv karcinoma pluća"

Veliko otkriće tima kanadskih stručnjaka na čelu sa Zagrepčaninom Igorom Štagljarom u nedjelju je objavio poznati svjetski znanstveni časopis Nature Methods
Vidi originalni članak

Znanstveni tim Zagrepčanina Igora Štagljara (47), molekularnog biologa koji radi na medicinskom fakultetu Sveučilišta u Torontu, razvio je novi molekularno-biološki test naziva MaMTH, koji će pomoći u liječenju karcinoma pluća.

Tim se testom mogu otkriti indikatori za 500-tinjak bolesti, a podaci do kojih su Štagljar i njegov tim došli otkrivaju i kako će se u budućnosti moći liječiti najsmrtonosniji karcinom, od kojega na godinu u svijetu umre 1,6 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj oko 3000. Štagljarov je tim na dobrom putu da osmisli i lijek za liječenje karcinoma pluća, i to oblika koji čini oko 80% slučajeva raka pluća.

- Da bi se bolest mogla uspješno tretirati, znanstvenici i liječnici najprije moraju razumjeti što se događa na njezinoj molekularnoj razini, odnosno koje zločeste molekule se moraju uništiti, a koje dobre treba stabilizirati dotičnim lijekom - kaže Štagljar i dodaje da test MaMTH omogućuje bolje razumijevanje raka pluća na molekularnoj razini i imat će odlučnu ulogu u razvoju novih vrsta kemoterapija.

- U suradnji s bolnicom u Torontu radimo na lijeku koji će zaustaviti rast karcinoma pluća. Udaljeni smo oko četiri godine od primjene lijeka, a nismo još odlučili kako će se zvati - kaže Štagljar, čije je otkriće jučer objavio i svjetski poznati znanstveni časopis Nature methods.

Lijek će se najvjerojatnije moći primjenjivati i u liječenju ostalih oblika karcinoma, no ta su istraživanja još u tijeku. Lijek će u počecima koristiti tek na malom broju oboljelih kako bi se testirala toksičnost i nuspojave. Na pacijentima ga još nisu primijenili jer su takvi eksperimenti strogo regulirani. 
- Prototip smo testirali tek na tumorskim stanicama karcinoma pluća i rezultati su odlični. Sama proizvodnja lijeka je zahtjevna, a sad smo na pola puta do cilja - otkrio je Štagljar.

Riječ je o “pametnom lijeku”, koji će selektivno ubijati tumorske stanice, a one zdrave ostaviti netaknutima.

Njime će se za četiri godine uspješno liječiti 25% više pacijenata nego danas. Štagljarov tim je na ovom projektu, u koji je utrošeno oko pet milijuna kanadskih dolara, radio zadnjih pet godina. Bude li sve po planu, lijek će uskoro biti odobren i doći će na tržište.

Idi na 24sata

Komentari 98

  • Renavoid 25.03.2014.

    svaka čast ovim ljudima, ali tko zna što će biti ..... svakih par mjeseci naslovi kako su na pragu otkrića ljeka za neku vrstu karcinoma ..... i tako zadnjih 15 godina, a ljekova nigdje

  • BADGIRL_1 24.03.2014.

    jako lijepa vijest,ako je istinita...

  • blonde 24.03.2014.

    koliko puta sam pročitala o tim otkrićima i poslije ništa, netko stoji iza toga, ne žele zdrave ljude, već bolesne, štite nečija radna mjesta...farmaceutima i liječnicima...

Komentiraj...
Vidi sve komentare