To je to što me zanima!

Na prodaju: Lansirna rampa za shuttle, kupac je mora preuzeti

Nasa je odlučila prodati tri goleme platforme koje su koristili za slanje raketa i shuttlea u svemir, a uz to na prodaju će biti i dijelovi shuttlea poput rezervnih guma
Vidi originalni članak

Nakon što su umirovili space shuttle, američkoj svemirskoj agenciji kao višak su ostale lansirne rampe teške 4100 tona, koje su sada odlučili prodati. Veliki komad povijesti mogao bi naći brojne kupce, a NASA ih se želi riješiti jer ih neće koristiti u budućim ili planiranim misijama. Potencijalni kupci su druge kompanije ili zemlje koje bi ih mogle iskoristiti za svoje planove.

Rampe su visoke 7,5 metara, duge 48 i široke 41 metar. Prvotno su dizajnirane za misije Apollo programa, a koristile su se i za space shuttle. Na njih bi postavili rakete te bi ih potom odvezli do lansirnog mjesta. Visoke su dva kata, a sastoje se od niza prolaza, odjeljaka, žica i instalacija.

Nasa ne navodi koliko misle zaraditi, no moglo bi se raditi o desecima milijuna dolara. Kako piše Telegraph, nekad se čak i planirala dorada za buduće misije, no rezanje proračuna i odbacivanje raznih programa nije im našlo buduću primjenu. 

Svake godine na listi viškova nađe se dijelova, opreme, hardvera i vozila koji vrijede i do 400 milijuna dolara. 

U objavi na svojim stranicama, Nasa navodi tri moguće sudbine za platforme. Prodaja kompanijama ili vladama za njihove misije, rastavljanje ili neka opcija koja koristi javnosti, okolišu. Ponude primaju do 6. rujna.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • General Lee 08.09.2013.

    Mogao bih lansirati punicu.

  • Zero_X 30.08.2013.

    7,5 metara visoka rampa?, nije to lansirna rampa nego postolje na kojemu je stoji shuttle!

  • veseli987 30.08.2013.

    Eeeeto ti prilike da HR uvede "svemirski program" i ako Bog da dogodine lansira cijeli sabor što dalje i dublje u crrnniiii svemir!

Komentiraj...
Vidi sve komentare