To je to što me zanima!

Nadahnuo ih strip: Hyperloop kapsule će biti od "vibranija"

Hyperloop će trebati imati prilično čvrste kapsule u kojima će putnici juriti kroz ovaj sustav, a tvrtka radi na novom materijalu koji su nazvali vibranij, kao i metal od kojeg je štit Kapetana Amerike
Vidi originalni članak

Tvrtka Hyperloop Transportation Technologies jedna je od nekoliko kompanija koje rade na prijevozu budućnosti koji je osmislio poduzetnik Elon Musk. U Beču su na Pioneers Festivalu predstavili inovativni materijal koji razvijaju, koji bi mogao naljutiti Kapetana Ameriku i njegove autore iz Marvela. 

Zajedno sa slovačkom tvrtkom c2i kreirali kompozitni pametni materijal i nazvali ga vibranij. Baš poput rijetkog metala od kojeg je izrađen i štit Kapetana Amerike. 

Za razliku od stripovske verzije, ovaj je materijal opremljen senzorima koji prate temperaturu, čvrstoću, stabilnost i  druge parametre koji će nadzornicima pomoći da uoče najmanje nepravilnosti kako bi uklonili kapsulu. Iz kompanije kažu da je ovo 10 puta čvršće od čelika i nekoliko puta lakše od aluminija. Prema planu kompanije, ako Hyperloop ikad zaživi, kapsule bi imale dva sloja ovog materijala. Jedan koji će štititi putnike i drugi vanjski sloj. 

Osim toga, iz kompanije su rekli da rade na drugim detaljima oko ovog prijevoza koji bi bez prozora mogao biti prilično dosadan. To planiraju riješiti "pametnim przorima", odnosno ekranima koji će izgledati poput prozora i imati tehnologiju za praćenje položaja glave kako bi vam dali iluziju da uistinu gledate van- 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Sir Alan B'Stard 28.05.2016.

    vibranij mi sliči kao idealan materijal za masovnu proizvodnju ženskih pomagala. :O

  • mudrac bez pameti 26.05.2016.

    ovo je dobija ideju iz Futurame hehehee

  • nikluk20 25.05.2016.

    šta? za deset minuta u dubrovniku? :P idem kroz janafov naftovod :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare