To je to što me zanima!

Sutra je novi dan: Otkazali su lansiranje rakete s aviona

CYGNSS sateliti će proučavati vjetrove uz površinu oceana u središtima oluja što će pomoći prognozirati maskimalnu snagu uragana. Raketu planiraju lansirati iznad Atlantika
Vidi originalni članak

NASA je u ponedjeljak planirala lansirati raketu koja će u orbitu ponijeti osam malih satelita, ali za razliku od uobičajenih lansiranja, ovo se odvija daleko iznad Atlantskog oceana. No, niz problema pri lansiranju doveo je do otkazivanja lansiranja, a novi pokušaj bit će u utorak. 

Raketu Pegasus XL izradila je kompanija Orbital ATK, a lansirat će je nakon što je ispuste s trupa Orbitalova aviona Stargazer L-1011. On će poletjeti iz Kennedyjeva svemirskog centra na Floridi te će s raketom otići daleko iznad Atlantika. Tamo će na visini od skoro 12.000 metara ispustiti raketu koja će potom aktivirati motore kako bi stigla do orbite gdje treba lansirati satelite. 

CYGNSS sateliti trebali bi nam pomoći u boljem praćenju uragana. Točnije, CYGNSS sateliti će proučavati vjetrove uz površinu oceana u središtima oluja, što će pomoći i u prognoziranju maksimalne snage uragana. Sustav se sastoji od osam malih opservatorija koji će moći obavljati mjerenja koja dosad nismo mogli, navodi NASA.

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Blackstarxx 12.12.2016.

    Grunut će i to što im i žalim.

  • 0911859770 12.12.2016.

    Trebalo bi vise pisati o znanosti bilo koje vrste Trebalo bi za znanost omogućiti svakom Čemu služe ratovi?? Nicemu!!!

  • johnny7y 12.12.2016.

    odlično

Komentiraj...
Vidi sve komentare