To je to što me zanima!

NASA snimila kišnu oluju metana po prvi puta u svemiru

Ove snimke nam pomažu da shvatimo kako Titan radi kao sustav, ali i da shvatimo slične procese koji se događaju na našem planetu - rekla je Elizabeth Turtle
Vidi originalni članak

NASA-ina svemirska letjelica Cassini snimila je na Saturnovom mjesecu Titanu kišu metana na području ekvatorijalnih pustinja. Na fotografijama se mogu primjetiti atmosferske promjene, a kiša je primjećena po prvi put. Područja na kojima je pala kiša su zatamnjeni, a razlog tome su vlažna područja nakon kiše metara, objasnila je NASA.

- Nevjerojatno je gledati aktivnosti kao što je kišna oluja i sezonske promjene na udaljenim, ledenim satelitima. Ove snimke nam pomažu da shvatimo kako Titan radi kao sustav, ali i da shvatimo slične procese na našem vlastitom planetu - rekla je Elizabeth Turtle, zadužena da prati rad Cassinija.

Oblaci na Titanu formirani su od metana na isti način kao što su oblaci na Zemlji na bazi vode. Metan ispunjava jezera na površini, natopi oblake u atmosferi i pada kiša. Nova zapažanja upućuju da je vrijeme na Titanu slično onom tropima na Zemlji, gdje pada većina izravne sunčeve svjetlosti i stvara sustav gibanja oblaka i kiše koja okružuje planet.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare