To je to što me zanima!

NASA u svemir šalje teleskop koji je "lovac na crne rupe"

Fiona Harrison s kalifornijskog Instituta za tehnologiju kaže da će ovo otvoriti novi pogled na svemir te da će im teleskop dati 10 puta oštrije slike od sličnih sustava
Vidi originalni članak

NASA će u srijedu lansirati sofisticirani orbitalni teleskop koji će koristiti snažna rendgenska zračenja kako bi tražio crne rupe u svemiru. Teleskop će prvo podići na avionu s kojega će se lansirati raketa u svemir. Razlog za ovakvo lansiranje je niža cijena i manje goriva koje treba potrošiti kako bi se letjelica oslobodila Zemljine gravitacije, prenosi AFP.

Projektom NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) astronomi žele uz crne rupe proučavati i eksplozije masivnih zvijezda. Fiona Harrison s kalifornijskog Instituta za tehnologiju kaže da će ovo otvoriti novi pogled na svemir. Dodaje da će teleskop biti prvi s ovako snažnim zrakama i da će im dati 10 puta oštrije slike koje su 100 puta osjetljivije od ikojeg sličnog teleskopa. Kako se navodi u svakoj od dvije optičke jedinice su po 133 zrcala, a teleskop koristi najnovije detektore te dugi "stup" koji razdvaja jedinice za bolji fokus. "Stup" dužine 10 metara lansirat će u skupljenom položaju, no nakon tjedan dana on će se rastvoriti. 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Der Kommissarrr 17.06.2012.

    Slika me gadno podsjeća na bord iz Event Horizona i onaj iz odiseje 2001.

  • 17.06.2012.

    I nazvali ga Čmaronja Explorer.

  • GledimirVidić 14.06.2012.

    Prije novi pogled na zemlju nego svemir. A sponzori :CIA ,vojska itd.

Komentiraj...
Vidi sve komentare