To je to što me zanima!

NASA velike ideje za slijetanje na Mars traži među studentima

Kako bi težak teret uspješno spustili na Mars, NASA mora kreirati novi toplinski štit, a studenti će u natjecanju morati osmisliti i dodatna rješenja za trenutni plan
Vidi originalni članak

NASA planira poslati ljudsku posadu na Mars, no to neće biti nimalo lak zadatak, a sada su odlučili potražiti i pomoć studenata. Njihov novi projekt zove se BIG Idea Challenge (Izazov velikih ideja), kroz koji od sveučilišnih studenata žele dobiti nove i inovativne dizajnerske ideje. 

Naime, oni koji se odluče prijaviti morat će osmisliti rješenja za usporavanje golemog tereta koji će NASA poslati na Mars i to uz pomoć toplinskog štita koji se napuhuje. 

Rover Curiosity dosad je bio najteži teret koji smo spustili na Mars, a njegova jedna tona čini se kao sitnica u odnosu na 15 do 30 tona koliko će težiti letjelica s ljudskom posadom. Slijetanje na Crveni planet dodatno otežava i tanka atmosfera, zbog čega se radi na razvoju novih rješenja.

Trenutno je u fokusu razvoj velikog toplinskog štita koji može usporiti veliku letjelicu, ali ovakvo rješenje može proizvesti i uzgon što otvara druga rješenja i misije. 

Timovi od tri do pet studenata mogu do 15. studenog prijaviti svoje koncepte, a izabrani timovi će potom do proljeća sljedeće godine morati predati detaljni tehnički dokument. Izabrat će do četiri rješenja, a svaki će finalist dobiti i nagradu od 6000 dolara, dok će  pobjednici dobiti i plaćeno stažiranje gdje bi mogli raditi i na razvoju svog koncepta.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Comarac 25.09.2015.

    Malo doraditi implozijski motor Viktora Schaubergera. Izmjeniti ga tako da radi kao antigravitacijski motor (neovisno o gustoći atmosfere).... i to je to

  • Kibl 24.09.2015.

    rješenje mora biti skupo i komplicirano da bi izgledalo da je stručno

  • prajdali 24.09.2015.

    Naprijed mozgonje bacite se na posao.Ovo se zove izazov.

Komentiraj...
Vidi sve komentare