To je to što me zanima!

Nasmijani astronaut: Super je tu, kao da sam se vratio doma

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Znanstvenici će tijekom sljedećih godinu dana pratiti astronauta Scotta Kellyja na postaji, ali i njegovog brata blizanca Marka, također astronauta, koji je na Zemlji
Vidi originalni članak

Nasmijani astronaut Scott Kelly rekao je kako se osjeća odlično te da je dolazak na Međunarodnu svemirsku postaju bio kao povratak u stari dom. Kelly je stigao na jednogodišnju misiju na ISS, što je prva takva misija za postaju, a društvo u ispraćaju posada tijekom sljedeće godine radit će mu ruski kozmonaut Mihail Kornienko.  

Cilj ove misije je da liječnici, znanstvenici i planeri budućih misija bolje razumiju utjecaje dugotrajnog boravka u svemiru na ljudsko tijelo.

Kelly je u razgovoru dodao i kako iskreno vjeruje kako je ova postaja jedno od najvećih znanstvenih postignuća te se nada da će rad prethodnih, sadašnjih i budućih posada dovesti do toga da ljudi stignu i na Mars.

Uz Kellyja i Kornienka na postaju je u petak stigao i Genadij Padalka, koji će po povratku na Zemlju u rujnu imati 878 dana u svemiru, što će biti novi ukupni rekord. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • hende007 01.04.2015.

    Ruski astronaut Valeri Polyakov je u svemiru proveo 438 dana, danas ima 70 godina, nikakvih posljedica taj boravak nije ostavio na njemu. Kako god, zavidim Scottu Kellyju, mijenjao bih se sa njim barem na jedan dan. Sretno mu bilo!

  • dobra_ameba 01.04.2015.

    Mišići će mu atrofirati, kosti jako oslabiti i izgubiti masu, primiti će 150 mSv kozmičkog zračenja, psihički mu neće biti lako. Kad se vrati, neće biti isti to je sigurno!

  • lapan 31.03.2015.

    kako bi volia bit par dana gore na njegovom mistu! uff :(

Komentiraj...
Vidi sve komentare