To je to što me zanima!

Ne znate zašto ste došli u tu prostoriju? Mozak je zaboravio

Posve je normalno i po nekoliko puta na dan zaboraviti po što ste krenuli u smočnicu jer mozak vrata doživljava kao svojevrsnu granicu događanja, otkrili su
Vidi originalni članak

Ako se pitate jeste li senilni zato što ste zaboravili po što ste došli u sobu čim ste u nju ušli, ne brinite, kriva su vrata, poručuju znanstvenici Sveučilišta Notre Dame. Zaboravljanje i zbunjenost u takvim situacijama rezultat su načina na koji mozak procesuira informacije dok izlazimo iz jedne i ulazimo u drugu prostoriju.

Čini se kako um doživljava vrata kao "granicu događanja" i barikadu sjećanja, signalizirajući nam da je kraj jedne epizode razmišljanja i početak druge, objašnjavaju znanstvenici.

U eksperimentu, dobrovoljci su morali nositi i donijeti stvari iz 55 virtualno kreiranih prostorija. Rezultati eksperimenta su otkrili da su sposobnosti memorije bile značajno umanjene čim je ispitanik izašao iz sobe, dok bi i na većoj udaljenosti u istoj prostoriji, njihova sposobnost posuđa ostala na istoj razini. 

Svaki čovjek nekoliko puta na dan zaboravi nešto dok hoda kroz prostorije i to nije ništa zabrinjavajuće, već način na koji naš mozak radi. Najlakše ćemo se prisjetiti ako korak po korak prevrtimo "film" svoga kretanja, objasnili su psiholozi.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • BiigBooba 21.11.2011.

    Što je to: "sposobnost posuđa" ?

  • lokvica 18.11.2011.

    da,da,da.... to se meni događalo i onda se vratim na prethodno mjesto i sjetim se ali ponekad i ne :/ zanimljivo ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare