To je to što me zanima!

Nebeska predstava na noćnom nebu: Komet Neowise ovih se dana može vidjeti golim okom

Ovih dana na ranojutarnjem nebu u smjeru sjeveroistoka i u Hrvatskoj se odlično vidi komet "Neowise" otkriven u ožujku ove godine. Najbolje će se vidjeti za otprilike tjedan dana
Vidi originalni članak

Komet Neowise početkom srpnja postao je vidljiv na noćnom nebu, a na fotografijama Pixsella možete vidjeti kako se dobro vidi i na nebu iznad Zagreba.

Neowise je nazvan po NASA-inom teleskopu (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) uz pomoć kojeg su ga astronomi otkrili 27. ožujka ove godine. Ophodno vrijeme mu je oko 7000 godina, pa je ovo prilika koju treba iskoristiti. 

Kometi su nebeska tijela koja se gibaju po eliptičnoj stazi oko Sunca, a nazivamo ih i repatice zbog karakterističnog "repa" dugog i preko 100 milijuna kilometara.

Ovih dana Neowise se može vidjeti i golim okom. Najlakše ga je uočiti pred svitanje na sjeveroistočnom nebu, gdje ga je moguće pronaći nisko uz horizont. Na noćnom nebu se može vidjeti na sjeverozapadu, netom nakon zalaska sunca.

Prema pisanjima HINE, komet će 23. srpnja biti najbliže Zemljinoj orbiti i ujedno će ga biti najlakše ugledati.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Vito1 15.07.2020.

    Prema pisanjima HINE, komet će 23. srpnja biti najbliže Zemljinoj orbiti i ujedno će ga biti najlakše ugledati. --- Nakon toga više ništa neće biti isto. Ali... Hoćemo li to mi znati??? "Treća sreća" kažu - "Netko" nas gađa, dva puta su fufali.

  • Vito1 15.07.2020.

    Sve je dobro dok jedan komet ne počne "rasti" pred nama. Tko će nakon toga moći gledati slike kometa koji se približava i raaaste iz dana u dan, taj će biti s neke druge planete.

Komentiraj...
Vidi sve komentare