To je to što me zanima!

Nebo iznad Velebita obasuto kišom neobjašnjivih meterora

Kiša geminida: Meteori čiji nastanak do danas nije objašnjen zasuli su nebo u Tulovim gredama, no pogled na njih opasan je po život 
jer je područje minirano
Vidi originalni članak

Nebo nad moćnim, surovim i gordim Velebitom bilo je noći 14. prosinca zapanjujuća kulisa za kišu meteora Geminida. Kiša Geminida je drugačija od većine meteorskih kiša jer nastaje iz tajanstvenog objekta 3200 Phaethon, koji iza sebe ostavlja jako malo prašine. Nedovoljno da bi se objasnio nastanak Geminida, ističu znanstvenici. 

Prvi put su se pojavili sredinom 19. stoljeća i u početku su bili rijetki, ali od tada neprekidno bujaju. U noći 14. prosinca bili su najspektakularniji u godini, a može ih se vidjeti do 19. prosinca. Astronomi kažu da zbog ovog spektakla vrijedi djecu ostaviti budnima do ponoći, pa se zaputite do rubova grada ili posjetite magični Velebit. Programi NP Sjeverni Velebit od ove godine imaju u ponudi promatranje noćnog neba “Zvijezde nad Zavižanom“. 

Naš fotoreporter Filip Brala uhvatio je njihovu zapanjujuću predstavu na Tulovim gredama koje su tijekom Domovinskog rata minirane. Crkvica Sv. Frane, podno Tulovih greda zjapi prazna jer joj se planinari zbog opasnog terena ne mogu približiti.


Idi na 24sata

Komentari 3

  • Albireo 04.01.2011.

    1. Meteorska kiša nije bila iznad Velebita nego iznad cijelog planeta 2. Slika neme vez s meteroskom kišom

  • BlackdoG_1 20.12.2010.

    Bravo Bet.. fotograf sam i čudim se što se ovakve gluposti pišu????? neka Danijela Matijević ne izmišlja članke nego napiše nešto istinito buhahahhehe :)

  • Vegas 19.12.2010.

    To nije kisa meteora nego zvijezde i duga ekspozicija na aparatu uz pomak zemlje koja se okrece i onda ostaju ovakvi tragovi na slici.

Komentiraj...
Vidi sve komentare