To je to što me zanima!

Nije bajno: Samsung očekuje prvi pad profita u tri godine

Doprinos mobilnog odjela u ukupnom prihodu pao je sa 68 % iz 2013. na 44 % u trećem kvartalu 2014. Velik pritisak je zbog Applea i jeftinijih kineskih telefona
Vidi originalni članak

Samsung je u četvrtak potvrdio kako očekuje prvi pad profita na godišnjoj razini od 2011. godine, iako bi posljednji kvartal trebao stabilizirati prihode na kratkom roku, piše Reuters.

Južnokorejski gigant tri kvartala u nizu je gubio tržišni udio, a analitičari očekuju da će se to nastaviti i u posljednjem kvartalu (listopad-prosinac) zbog konkurencije iz Applea i jeftinijih kineskih proizvođača, poput Xiaomija. 

Kako piše BBC, Samsung očekuje pad kvartalne operativne dobiti od 37,4 posto u odnosu na godinu prije. Očekuju da će dobit za posljednji kvartal biti oko 4,74 milijarde dolara, što je malo više od prognoza. 

Reuters navodi kako je doprinos mobilnog odjela u ukupnom prihodu pao sa 68 posto iz 2013. na 44 posto u trećem kvartalu 2014. pod utjecajem iPhonea i tih jeftinijih telefona. Analitičari navode da je konkurencija sve intenzivnija, a Xiaomi je u ponedjeljak objavio da su prihode u 2014. više nego udvostručili. Točnije bili su im veći za 135 posto, a prošli tjedan je kompanija proglašena najvrednijim startupom. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • digelante 10.01.2015.

    Zasluženo. Samsung je postao polu proizvod, velika cijena a jeftina izrada. Jeftina plastika koja se linja nakon par mjeseci uporabe, loša završna kontrola, jer kako može uređaj star par dana odmah u servis?, znači da nešto ne štima. Dao bog da skihnu do kraja, pokvareni korejci, rižojedi.

  • user_156463 09.01.2015.

    Mislim da im je to zato sto izbacuju previse slicnih modela. Zar nije bolje imati 3-4 modela godisnje - jeftini, pristupacni, premium i phablet recimo (Note). Tako bi se mogli vise posvetiti tome da naprave sto pozeljniji uredaj. Sigurno da ne uzima jednako vremena i novca proizvoditi 4 i 24 modela. Tako bi mogli puno bolje optimizirati svoje uredaje

  • MateoMilanović L 09.01.2015.

    pa niš novo, izdali su galaxy s5 koji opce ne moze bit u istom košu sa htc-om m8 i iponeom 5s, a isti su "rang"... samsung

Komentiraj...
Vidi sve komentare