To je to što me zanima!

Od cigle do iPhonea: Mobitel slavi 40 godina postojanja

Nekad su stajali 23.570 kn, a baterija im je trajala pola sata. Danas ih koristi više od 6 milijardi ljudi. Prvi mobitel bio je težak, za naš pojam, nevjerojatan 1 kilogram
Vidi originalni članak

Joel, zovem te s mobilnog telefona. Držim ga u ruci, stvaran je, rekao je Martin Cooper, iz Motorole, rivalu u AT&T-u 1973. u prvom bežičnom razgovoru.

Izumitelj prvog mobitela, Cooper, svog je suparnika nazvao s popularne “cigle”. Aparat težak više od kilograma i veličine cigle imao je bateriju koja je trajala samo pola sata. Dok je šetao i razgovarao Šestom avenijom, zabezeknuo je Njujorčane. No da bi se obični ljudi počeli njime služiti, trebalo je proći još deset godina. Prve modele mogli su kupiti samo bogati jer je cijena Motorolina modela DynaTAC stajala oko 23.570 kuna. Iako su ih ‘80-ih prodali malo, vjerovao je da će u budućnosti svakome pri rođenju dodijeliti i broj telefona. Njegova vizija danas se gotovo i ostvarila s više od 6 milijardi korisnika.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • cvrčak1 06.04.2013.

    čuj ovo - do iphonea hahahahahaha pa hvala dragom Bogu da sam se riješio malog ekrančića i ios-a i nabavio Galaxy s3,tek sam sad shvatio da je samsung ZAKON. A znam o čemu pričam,ma kakav iphone hahahahahahaha

  • seoskitajkun 04.04.2013.

    moj prvi mobitel je bio neka cigla od nokie, al fakat cigla..danas u iphone ide nano-sim a u tu ciglu se stavljala cijela kartica, onako kao u govornici na cesti.. :)

  • Palmira 04.04.2013.

    Ok, PRVI mobilni telefon s kojeg je ostvaren poziv prije 40 godina (ova bijela ciglica) je bio - MOTOROLA.

Komentiraj...
Vidi sve komentare