To je to što me zanima!

Od kukuruza, šećera i Sunca Audi stvara gorivo bez nafte

Iz kukuruza su izdvojili glukozu koju su preradili i dobili izobutan. Ovaj proces proizvodnje goriva preskače upotrebu nafte čije zalihe bi mogli ubrzo iscrpiti
Vidi originalni članak

Prošloga mjeseca objavili su kako su proizveli dizel od ugljičnog dioksida i vode, a sada najavljuju sintetičko gorivo za čiju proizvodnju nije potrebna nafta. Kompanija Audi zajedno s partnerom Global Bioenergies stvorila je prve decilitre e-benzina iz biljnih šećera.

Iz kukuruza su izdvojili glukozu koju su preradili  i tako dobili čisti plin izobutan. Ovaj proces proizvodnje goriva preskače upotrebu nafte čije zalihe bi mogli iscrpiti već za naših života, piše IFL Science.

Audi ima plan ovaj proces dodatno pojednostavniti jer umjesto kukuruza, za proizvodnju goriva žele koristiti vodu, vodik, ugljični dioksid i Sunčevu svjetlost

Novom tehnologijom proizvodnje neće profitirati samo automobili jer izobutan je čest sastojak aerosola, plastike i sustava za rashlađivanje. 

Audijev sljedeći korak gradnja je novih pogona u Njemačkoj u kojima bi proizvodili 100 tona biljnog goriva godišnje

Idi na 24sata

Komentari 29

  • CptNemo 29.05.2015.

    Bilo prošle godine na Ruskoj televiziji, kad su pitali šefa okruga u Sibiru šta on misli o "nestašici nafte".. Lik se počeo smijat i kaže "upravo otvorili dvije nove bušotine, a otvaramo još 6, u kojima ima zaliha za sljedećih xyz godina sigurno, kakva nestašica.." a onda se uozbiljio i sa finim smiješkom dodao "a to što će Arapima presušiti njihove plitke bušotine, baš me briga".

  • CptNemo 29.05.2015.

    Ih, pameti, a Isti ti Nijemci 43-45 proizvodili gorivo bez nafte bez problema :P ..Zašto ne koriste taj postupak danas i tko je maznuo tu formulu da mi je znati ;)

  • vox ratione 28.05.2015.

    Nafte neće nikad nestati, a ovo je uništavanje hrane. Zašto? Za malo pažnje jer svačemu se danas daje oznaka 'eko'

Komentiraj...
Vidi sve komentare