To je to što me zanima!

Otkrili masivnu crnu rupu koja izlijeće iz galaksije

Znanstvenici sumnjaju da se ova pojava izlijetanja supermasivne crne rupe iz galaksije javlja kada se spoje dvije ili više manjih crnih rupa u galaksiji
Vidi originalni članak

Svemirska promatračnica Chandra snimila je izlijetanje velike crne rupe iz matične  galaksije. Izlijetanje je otkrila Marianne Heida sa Sveučilišta u Utrechtu analizirajući brojne snimke Chandre. Masa takvih crnih rupa obično je u milijardama puta veća od mase Sunca, a tako težak objekt može biti izvan centra galaksije samo ako iz nje izlijeće velikom brzinom. Znanstvenici pretpostavljaju da se takva pojava javlja kad se spoje dvije manje crne rupe. Zadnjih su godina u svojim istraživanjima otkrili da brzina izlijetanja crnih rupa iz galaksija ovisi o smjeru i brzini rotacije jedne oko druge. Nadaju se da će satelit LISA, koji bi trebao biti lansiran iduće godine, otkriti još novosti o prirodi crnih rupa. Ono što znanstvenike najviše zanima je da li supermasivne  crne rupe nastaju spajanjem manjih rupa u središtima galaksija.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • dea21 13.05.2010.

    Crna rupa je kao HDZ, sve nestaje...

  • NITKO BITAN 13.05.2010.

    Ĉitala sam o tim crnim rupama i pokušavala shvatit ali to u moju glavu jednostavno ne ulazi. Uleti nešto unutra i šta onda?

  • stari mudrac 13.05.2010.

    sad smo naj.ebali !

Komentiraj...
Vidi sve komentare