To je to što me zanima!

Otvoreni grad: Interkulturni društveni centar

U Zagrebu će se od 13. do 15. listopada 2016., održati konferencija: Otvoreni grad – prema Interkulturnom društvenom centru. Tema konferencije su društveno-kulturni centri.
Vidi originalni članak

U Europi i svijetu su to važna mjesta okupljanja građana i aktivnog uključivanja lokalne zajednice u razne aktivnosti. Oni mogu postati poluga društvenog poduzetništva te doprinijeti socijalnom uključivanju i zapošljavanju različitih manjina, time i ukupnom društveno-ekonomskom razvoju.

Na konferenciji će se istražiti instrumenti podrške EU za poticanje obnove napuštenih i neiskorištenih prostora, upoznati se s primjerima dobrih praksi iz Europe te iskustvima iz Hrvatske vezano uz razvoj društveno-kulturnih centara.

Odličan primjer je ufaFabrik iz Berlina koji od 1979. istražuju i provode projekte vezane uz ekologiju i održivi razvoj. Tijekom prvih godina ovi eko-pioniri su često doživljavani kao sanjari, no danas sve više ljudi shvaća hitnu potrebu za održivim konceptima u svim područjima.

Danas je ufaFabrik mjesto za istraživanje i eksperimentiranje s ekološkim tehnologijama i konstrukcijama. Gosti iz cijelog svijeta sudjeluju u tečajevima, radionicama i konferencijama kako bi naučili o fotonaponskim i drugim obnovljivim izvorima energije, korištenju kišnice, zelenim krovovima, ekološkoj revitalizaciji, građevinama od gline ili balirane slame, te održivom urbanom razvoju na sveučilištima, predavanjima za odrasle i europskim obrazovnim ustanovama.

UN habitat, program Ujedinjenih naroda za naselja, je 2004. UfaFabrik klasificirao kao «Best practice for the improvement of the living environment». Danas usluge i programi ufaFabrik centra uključuju dječji cirkus, kafić i ljetni vrt, organsku pekaru i trgovinu prirodne hrane, gostinjsku kuću i rezidencije, dječje škole i farmu, te centar u susjedstvu. Međunarodni kulturni centar podupire suvremenu umjetnost i kulturu, a u njemu se nalaze dva kazališna prostora, nekoliko studija za vježbanje, radni prostori i ljetna natkrivena pozornica na otvorenom. UfaFabrik tim ima za cilj potaknuti i osnažiti javnosti za sudjelovanje u kulturnim praksama i socijalnoj interakciji.

Sva događanja u sklopu konferencije Otvoreni grad – prema Interkulturnom društvenom centru održavaju se u Vlaškoj 87, Zagreb, stara vojna bolnica, osim večernjih programa: Plesna predstava: Stranac (BADco.); predavanje Rustoma Bharuche: Preispitivanje interkulturalizma: od izvedbe do politike; interaktivna zvučna instalacija i performans Damir Bartol Indoša: Jedan ili više šahtofona.

Konferencija se održava na drugom katu zgrade bez lifta. Ukoliko bude potrebno, osigurat će se dolazak na drugi kat svima kojima je to otežano te asistencija i/ili prevođenja na znakovni jezik, samo je potrebno napomenuti u prijavi.

Za sudjelovanje na radionicama šalju se posebne prijave. Detalje provjerite ovdje, a osobito bi zanimljivo moglo biti Pop-up savjetovalište za urbanu permakulturu otvoreno u subotu od 12:00-16:00  gdje možete postaviti sva pitanja vezana uz svoj mali urbani vrt, vezano uz posađene biljke koje ne izgledaju najzdravije ili kako napraviti šumski vrt u minijaturnom dvorištu.
Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, no prijave su obavezne za sve osim večernjih programa. Prijaviti se može do 10. listopada, na mail zagrebotvorenigrad@gmail.com. 

Više o održivosti na svim razinama pratite na Green Livingu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare