To je to što me zanima!

Ovaj budistički svećenik je najsretniji čovjek na svijetu

Znanstvenici su u istraživanju otkrili da mozak Matthieua Ricarda radi znatno drukčije od mozga prosječnog čovjeka, a na to je snažan utjecaj imala meditacija
Vidi originalni članak

Znanstvenici sa sveučilišta Wisconsin spojili su niz senzora na glavu Matthieua Ricarda te budističkog redovnika i bliskog suradnika Dalaj lame proglasili najsretnijim čovjekom na svijetu, odnosno najsretnijim za kojeg znaju. Mjerenja su obavljali tijekom meditacije i otkrili da njegova siva tvar emitira razinu gama valova koja dosad nije zabilježena u neuroznanosti. Gama valovi povezani su sa sjećanjima, učenjem, pažnjom i svjesnosti. 

Testovi su otkrili i da je iznimno aktivan njegov dio mozga koji povećava sposobnost za sreću i smanjuje negativnost.

- Ovo pokazuje da meditacija nije samo blaženstvo pod drvetom manga već da potpuno mijenja vaš mozak, a samim time i ono što ste vi - rekao je 66-godišnji Francuz za AFP

Iako se bavio molekularnom genetikom, napustio je znanost kako bi se posvetio religiji i meditaciji. Ricard tvrdi kako svatko može biti sretan ako nauči svoj mozak. 

Znanstvenik Richard Davidson prije četiri godine je spojio 256 senzora na glavu budističkog svećenika, koji je bio dio istraživanja na više stotina ljudi koji se bave meditacijom. Istraživanje koje je u svojim začecima proučava neuroplastičnost, odnosno sposobnost mozga za promjene. 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • LebronPetrovic 05.11.2012.

    Ma samo sidi i blene. Lako ti je tako ! A ima šta žderat !

  • Sok od Bazge 02.11.2012.

    Najsretniji sam uz gitaru i kada nisam sam, da je uvijek netko uz mene

  • meteori 31.10.2012.

    lijep i inspirativan video. mozak se uči na ružno i loše, isto tako možemo ga vježbati da misli dobro i lijepo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare