To je to što me zanima!

Ovako NASA želi na ISS spojiti modul koji se može napuhati

SpaceX će u travnju na postaju dopremiti prvi modul koji se može napuhati i značajno povećati svoj volument. Testirat će ga dvije godine, a mogli bi ih koristiti na Marsu.
Vidi originalni članak

Stručnjaci NASA-e vjerojatno su najbolji na svijetu u pakiranju. Znaju iskoristiti svaki milimetar slobodnog prostora kako bi na postaju u orbiti poslali zalihe, opremu i eksperimente, ali i oni su ograničeni u tome koliko toga mogu ponijeti na letjelici. 

Zbog toga će na Međunarodnoj svemirskoj postaji testirati module koji se mogu napuhati prije nego ih pošaljemo na Mars kako bi u njima mogli živjeti i raditi prvi astronauti. Modul razvija tvrtka Bigelow Aeorspace, a poslat će ga u travnju s teretom na letjelici Dragon kompanije SpaceX. Video koji je objavila NASA pokazuje kako će robotskom rukom spojiti modul na postaju, a potom ga ispuniti zrakom i izjednačiti s tlakom postaje.

Modulu će tako dubina porasti sa 1,7 na skoro 3,7 metara, a NASA pojašnjava kako s time neće žuriti jer je ovo prvi takav eksperiment. Modul će testirati sljedeće dvije godine i pratiti kako se ponaša u svemiru gdje na njega utječe zračenje, mikrometeori, sitni predmeti u orbiti. 

Nakon toga će ga robotskom rukom otkvačiti i pustiti da izgori u atmosferi. Pokaže li se BEAM uspješnim, mogao bi otvoriti razvoj novih nastambi za posade koje će živjeti i putovati u duboki svemir.  

Idi na 24sata

Komentari 50

  • montello 26.03.2016.

    na mars neće prije 2040

  • strsljen2013 26.03.2016.

    Brinu ih mikrometeori ali ne i oluje na marsu.

  • BlackWing 26.03.2016.

    Valjda volumen, a ne volument :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare