To je to što me zanima!

Ovo su tragovi prvih zvijezda nastalih nakon Velikog praska

Znanstvenici su analizirali dio svemira i vjeruju kako su uočili tragove prvih zvijezda i galaksija koje su se formirale, a njihova snažna svjetlost sad je stigla do nas
Vidi originalni članak

Astronomi NASA-e vjeruju kako su teleskopom Spitzer uspjeli uhvatiti svjetlost prvih zvijezda i galaksija koje su nastale u svemiru prije 13,7 milijardi godina. Znanstvenici su infracrvenim kamerama analizirali isti dio neba u zviježđu Volar, a zaključili su kako su prvi objekti nastali nakon Velikog praska bili brojni i veliki 'potrošači energije'. 

- Ovi su objekti bili nevjerojatno sjajni. Ne možemo još isključiti neke tajanstvene izvore ovog svjetla poput nekog drugog svemira, no sve je jasnije da smo ulovili najstarije zvijezde. - kaže Alexander Kashlinsky. Dodaje kako će teleskop Spitzer biti sjajna podloga za misiju teleskopa James Webb koji će točno otkriti što i gdje su bili ti prvi objekti. 

Spitzer je tragove ovog svjetla poznatog kao kozmička infracrvena pozadina ulovio još 2005, a potom preciznije i 2007. godine. Sada su obavljali preciznije analize na točno određenim dijelovima neba, a Kashlinsky i njegov tim teleskop su koristili kako bi promatrali dva dijela neba. 

S normalne slike su uklonili sve poznate zvijezde i galaksije, no ono što je ostalo bili su tragovi svjetla koji odgovaraju načinu na koji se vjeruje da su tada objekti bili grupirani. 

Traženje ovih tragova i uzoraka usporedili su s traženjem određenog uzorka na slici 'snijega' na starim televizorima, ali samo gledajući na maleni dio ekrana. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • arsenalllllll 11.06.2012.

    vjerojatno tamo ima i zivota :)

  • trollzor333 09.06.2012.

    ja bi htel gledati zvijezde kroz te ogromne teleskope.ta cinjenica da na taj nacin zapravo gledas u proslost mi je jednostavno fascinantna.

  • Ovca009 08.06.2012.

    A di se je skitala kad je bas sad nasla doci do nas. Dragi moji znanstvenici, manje pinakolade, bice i manje velikog praska

Komentiraj...
Vidi sve komentare