To je to što me zanima!

Paul Miller je bio godinu dana bez interneta; Bi li vi to mogli?

Novinar Vergea mislio je da će mu godina bez interneta, društvenih mreža, WiFi-ja promijeniti život, no otkrio je da internet nije kriv za njegove osobne probleme
Vidi originalni članak

Novinar Paul Miller bio je uvjeren da ga internet uništava i s 26 godina imao je osjećaj da je 'izgorio' te je žarko htio pobjeći od bujice tvitova, mailova i poruka koje su mu okupirale svaki dan. Prošle godine, 1. ožujka, potpuno se isključio i rekao da će provesti godinu bez interneta, društvenih mreža, 3G-a i WiFi-ja. Otkrio je da offline život nije apsolutno bajan, ali i da za njegove probleme nije kriv internet već on sam. 

- Postoji dublji razlog za većinu mojih problema, koji nema veze s internetom, već se samo drukčije manifestiraju online i offline - rekao je Miller koji piše za Verge.

Isprva se osjećao prilično slobodno i pisao o svom offline životu više no ikad prije ili kasnije. Kaže da je na početku njegov šef bio i frustriran količinom tekstova. Na početku je bio i aktivniji, više je komunicirao sa sestrom i smršavio je. Otvorio je poštanski pretinac i s ljudima komunicirao pismima. 

No, euforija nije dugo trajala. Kako je vrijeme prolazilo, otkrio je da iste greške iz online svijeta čini i u offline svijetu. Kasnije se nije toliko vozio, a često nije ni izlazio van. Život mu je postao prilično monoton, a i najgore strane njegovog karaktera su isplivale. 

- Najdraže mjesto mi je kauč. Igram video igre, slušam audio knjige - kaže Paul. Shvatio je da mu je bez Skypea i društvenih mreža teško održavati kontakte s prijateljima koji žive daleko, a nedostajao mu je Facebook. 

- Osjećao sam se kao da nisam na istoj valnoj duljini s ostatkom ljudi - kaže. 

Idi na 24sata

Komentari 56

  • VeronikaKušek 08.07.2013.

    Ja definitvno ne bih mogla bez interneta godinu dana, jer to je na najjeftiniji način komuniciranja s ljudima koji su ti daleko, a budući da za vrijeme škole živim u jednom gradu, a za vrijeme praznika u drugom, ne bih mogla komunicirati sa prijateljima i zbog toga bi se vjerojatno jako loše osjećala...

  • bubnjarko 04.05.2013.

    Ja sam bio 14 godina bez interneta i šta sad, ništa mi nije falilo.

  • LoVe_hOuSe 03.05.2013.

    Na sve se covjek navikne, do prije koju godinu trosio je duplo vise sad kad se nema prezivljava i s upola manje. To je prilagodjavanje situaciji. Ali bez net a u ruralnim podrucijima je tesko doci do informacija, pretezito do posla. Meni osobno net sluzi za slobodno vrijeme da jos naucim vise o temi koja me zanima, kao i za zabavne aktivnosti. Drustvene mreze su veci problem za smanjenu aktivnost ljudi, kao i stvari sto je pedofilija, narusavanje tudje privatnosti. Opcenito sam misljenja da treba ograniciti face i mreze na max 100 prijatelja po profilu. Onda bih tu vise manje bile samo osobe s kojima se najvise komunicira. A drugi problem su video igre.Kod mladjih uzrasta, ako je neki klinac vise zatvoren i povucen kad jednom udje u svijet video igara iz njega i ne izlazi i to mu postane normalan zivot kao sto ima dosta takvih slucajeva ne samo povece djece nego i odraslih. Kao i svi imamo sto imamo pozitivne i negativne strane tako ih ima i Internet ali ipak mi smo ga i stvorili tako bih i trebali samo sebi igraniciti neke stvari za nasu dobrobit.

Komentiraj...
Vidi sve komentare