To je to što me zanima!

Pingvini koje su znanstvenici obilježili trakama žive kraće

Kraljevski pingvini koji su označeni umiru čak 44 posto više od neoznačenih, a stopa rađanja kod njih je manja za 41 posto, utvrdilo je francusko istraživanje
Vidi originalni članak

Metalne trake pomoću kojih se bilježi broj pingvina, njihovo razmnožavanje i kretanje uzrokuje raniju smrt tih životinja, tvrde znanstvenici. Tisuće pingvina imale su čelične prstene oko nogu i peraja, no desetogodišnja studija pokazuje da je njihova stopa preživljavanja 44 posto manje nego od onih bez metalnih traka.

Etični prema životinjama?

Stručnjaci su ih pratili na području jednog francuskog otoka u Indijskom oceanu. Oznake na pingvinima smanjuju i stopu rađanja za 41 posto, objavila je francuska studija sa Sveučilišta u Strasbourgu. Istraživači su pratili 50 obilježenih, te 50 neobilježenih pingvina u razdoblju od deset godina. U tom je vremenu 20 posto označenih životinja umrlo, dok je kod slobodnih umrlo samo šest posto.

- Nameće nam se etičko pitanje bismo li trebali i dalje označavati pingvine, kad znamo da im to vrlo vjerojatno šteti - rekao je voditelj studije Le Maho.

Pingvini u prosjeku žive dvadeset godina, dok Kraljevski pingvini koje su promatrali u istraživanju, žive dulje. Drugi znanstvenici koji se bave označavanjem i proučavanjem pingvina smatraju kako ono može loše utjecati samo na vrstu Kraljevskih pingvina, te da u svome radu nisu primijetili veću stopu smrtnosti zbog obilježavanja.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare