To je to što me zanima!

Pomrčina iznad Azije, a kraj Zemlje će projuriti i asteroid

Znanstvenici su sigurni da će asteroid promjera 30 metara promašiti Zemlju, ali nisu sigurni u njegovu udaljenost. Iznad Indonezije će se vidjeti i potpuna pomrčina Sunca
Vidi originalni članak

Asteroid 2013 TX68 mogao bi u utorak proći kraj Zemlje na toliko maloj udaljenosti da će biti unutar zone na kojoj se nalaze i komunikacijski sateliti 35.000 kilometara iznad Zemlje. No, vjeruju da će stijena promjera 30 metara projuriti na puno sigurnijoj udaljenosti od 4,8 milijuna kilometara.

Astronomi su sigurni da neće pogoditi Zemlju, no nisu potpuno sigurni u udaljenost na kojoj ćemo se mimoići s asteroidom. Najmanja udaljenost na kojoj bi mogao projuriti kraj nas je 24.000 km, dok bi ga putanja mogla odvesti i 8 milijuna kilometara od Zemlje.

Otkrili su ga 2013. godine i ima takvu putanju da su prvo mislili da će kraj Zemlje proći još 5. ožujka, a umjesto u utorak, kraj Zemlje bi mogao proći i u sljedeća dva dana. Tada su ga pratili samo tri dana i zbog toga nisu mogli precizno izračunati njegovu orbitu. 

Zaljubljenici u astronomiju (u utorak navečer po hrvatskom vremenu) će moći uživati u potpunoj pomrčini Sunca koja će biti vidljiva iznad Indonezije. Najbolje će se vidjeti iznad Sulawesija, ali djelomično će se vidjeti iz Kuala Lumpura, Singapura, Havaja i na sjeveru Australije. Za one koji neće moći to gledati uživo, NASA će imati prijenos na svojim stranicama. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • napoleonov sin 09.03.2016.

    obožavam pomrčine mjeseca ,

  • volim sunce 08.03.2016.

    I kaj da stavim kacigu na glavu ili ne???☆☆☆⊙

  • Filomena 08.03.2016.

    nije fer, da tamo na trenutak zavlada tmina, a ovdje sunce sije u svoj ljepoti...oj, visoka planino, htjedoh sjesti u tvoje krilo i gledati tu ljepotu iznad moje glave.. al' nad daljina razdvoji..........

Komentiraj...
Vidi sve komentare