To je to što me zanima!

Lansirali su rover Curiosity na Mars, tražit će uvjete za život

S Floride je oko 16 prema Marsu NASA lansirala rover veličine automobila, težak nešto manje od jedne tone i opremljen najmodernijom istraživačkom opremom
Vidi originalni članak

Ovo je dosad najsloženija misija na Mars. Zapravo, Curiosity je najkompleksniji uređaj koji su Zemljani poslali na neki drugi planet, rekao je Peter Theisinger, menadžer NASA-ina projekta Mars Science Lab, koji je u subotu s Floride lansiran prema Crvenom planetu.

U više od 12 milijardi kuna vrijednom projektu znanstvenici se najviše ponose roverom Curiosity. Vozilo veličine Mini Coopera na Mars bi trebao sletjeti 5. kolovoza sljedeće godine i na njemu će raditi jednu marsovsku godinu, odnosno 686 dana.

Iako neće moći prepoznati život, Curiosity će najsofisticiranijom opremom istraživati površinu planeta i pokušati otkriti je li na Marsu ikada bilo života i ima li uvjeta za najjednostavnije oblike života. Sletjet će u krater Gale, u kojem su već pronađeni minerali kojih na Zemlji ima u vodi.

- Ovo je igračka iz snova svakog znanstvenika. Jedva čekamo da stigne na Mars - rekao je Theisinger uoči lansiranja.

Curiosity je treći rover koji će stići na Mars, nakon vrlo uspješnih Spirita i Opportunityja. Težak je malo manje od tone, dug je tri metra, a planetom će se kretati brzinom od 30 metara na sat. Ima i mehaničku ruku dugu dva metra opremljenu laserom i čekićem pomoću kojih će razbijati stijene i kamenje. Radit će na nuklearnu energiju dobivenu iz pet kilograma plutonija, a opremljen je i brojnim kamerama, koje će na Zemlju slati slike i snimke u vrlo visokoj rezoluciji. Jedna od kamera vrijedi čak 50 milijuna kuna.

Ukratko, Curiosity će nam pružiti dosad najdetaljniji pregled površine Crvenog planeta dok na njega napokon ne stigne čovjek. A to bi trebalo biti 2035. godine.    

Idi na 24sata

Komentari 37

  • Apsurd0000 28.11.2011.

    Zanimljivo, Samo me zanima koje će sada teorije zavjere ameri plasirati svijetu???

  • cimby 27.11.2011.

    Otkad ima Hdz-a u našoj galaksiji nema više uvjeta za život !!!!!!!!!!!!

  • walterbranisarajevo 27.11.2011.

    . ..Ako NASA u Našem Crvenom Vukovaru tj.Borovo Naselju pokrene izgradnju velikog Svemirskog istraživačkog centara potrudićemo se da Curiosity stigne do našeg Crvenog Marsa za par sekundi. ..Ruka-Ruku Mije. ..

Komentiraj...
Vidi sve komentare