To je to što me zanima!

Procurili dokazi: NSA potajno prati više od 100.000 računala

NSA je ugradila poseban software u više od 100.000 računala te ih može pratiti i onda kada nisu spojeni na internet. NSA je pokrenula program 'Quantum' 2008.
Vidi originalni članak

Američka Nacionalna sigurnosna agencija koristi tajnu tehnologiju kako bi pratila kompjutere koji uopće nisu spojeni na internet. Podaci su to koji su procurili iz izvještaja zviždača Edwarda J.Snowdena koji je blisko surađivao s NSA.

NSA je ugradila poseban software u više od 100.000 računala diljem svijeta. Preko njega ima nadzor nad računalima te može pokrenuti hakerski napad u bilo kojem trenutku.

Program Quantum

Tehnologija koju NSA koristi od 2008. temelji se na tajnim kanalima radio valova koji se mogu putem USB-a i malih elektroničkih pločica potajno prenijeti na računalo.

U programu kodnog naziva 'Quantum' NSA je koristila pogodnosti ove tajne tehnologije za praćenje ruske vojne mreže, sustava koji koristi meksička policija i narko karteli te neke institucije za robnu razmjenu unutar Europske unije. 

Ipak, na meti špijunaže najčešće su bile kineske vojne snage koje su Sjedinjene države optužile za učestale hakerske napade, uglavnom radi krađe tajnih podataka ili intelektualnog vlasništva. 

Čin obrane?

Jedne danske novine objavile su kartu područja na kojima je NSA ugradila software, ponekad u suradnji s lokalnim vlastima, no najčešće tajno. Nema dokaza da je NSA software ugradila u računala na američkom tlu, piše The New York Times.

NSA je svoj potez nazvala činom obrane protiv stranih hakerskih napada. Odbacuje optužbe da vrše napad. No, kad su kineski hakeri sličan software instalirali na kompjutere američkih kompanija i vladinih agencija, američke vlasti su protestirale.


Idi na 24sata

Komentari 44

  • baky126 16.01.2014.

    nista novoga nisu oni jedini koji prate

  • Anderson Council 16.01.2014.

    svi sve prate, a niko niš ne zna

  • fikaky 16.01.2014.

    još jedan američki trik..

Komentiraj...
Vidi sve komentare