To je to što me zanima!

Prozirne solarne ćelije moći će jednom puniti i vaše mobitele

Znanstvenici sa sveučilišta UCLA objavili su kako su ostvarili novi napredak u izradi prozirnih solarnih ćelija koje su sada puno učinkovitije te apsorbiraju još više svjetla
Vidi originalni članak

Znanstvenici sa sveučilišta UCLA prije godinu dana predstavili su prozirne solarne ćelije koje bi u budućnosti mogli ugraditi u prozore ili na ekrane pametnih telefona i tako značajno olakšati proizvodnju električne energije i smanjiti potrebe za baterijama. Lani su koristili nove vrste polimernih solarnih ćelija kako bi infracrveno svjetlo pretvarali u energiju. Stakalce je bilo prozirno 66 posto.  Sada su udvostručili učinkovitost tako što su dodali još jedan sloj tankog polimera. Nova ćelija je još učinkovitija jer apsorbira puno više sloja, a novi sloj između dvije ćelije smanjuje gubitak energije. Iskoristivost novih ćelija sada je povećana na 7,3 posto. 

Prozori će proizvoditi struju, stižu prozirne solarne ćelije

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Idi Mi Dođi Mi_1 03.08.2013.

    too.. jos malo pa cu moci skinuti svoj mobitel s punjaca jer se vec pretvara u fiksni telefon.

  • 01.08.2013.

    Puno su učinkovitije :D. U laboratorijskim uvjetima standardne tehnologije FN ćelija nemaju mnogo veću iskoristivost od 20% tako da smo još dosta daleko od punog potencijala.

  • MalawaC 01.08.2013.

    Sloj po sloj polimera i eto buducnosti!

Komentiraj...
Vidi sve komentare