To je to što me zanima!

Razorne solarne oluje moguće su već unutar ovog desetljeća

Većina zračenja pogađa Zemlju dok je Sunce u područjima niže i srednje solarne aktivnosti, što izuzetno velik problem za zrakoplovstvo i telekomunikacijske tvrtke
Vidi originalni članak

Solarne oluje će unutar desetljeća postati razorne za zrakoplove i svemirske letjelice, otkriva studija Sveučilišta Reading.

Dok se Sunce primiče područjima niže solarne aktivnosti, više štetnog zračenja dolazi do Zemlje, stoji u članku objavljenom u časopisu Geophysical Research Letters. 

Istraživanje je pokazalo da većina zračenja pogađa Zemlju tijekom razdoblja osrednje Sunčeve aktivnosti. Povećana radijacija je poseban problem za zrakoplovstvo i telekomunikacije koje nisu postojale zadnji put kada je Sunce završilo svoj veliki maksimum.

- Najviše remete zračenja iz solarnih energetskih čestica koje koronalni izbačaji nose daleko od Sunca, ili solarne oluje, koji eksplodiraju iz površine Sunca - tvrdi voditelj studije Lockwood. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • jdn 19.08.2011.

    Radi ovoga sigurno necu moci spavati.Ne znam sto bi mi to mogli uraditi da ne dodje do tih oluja. Koja budalastina,samo da se popuni novinski stupac sa necim.

Komentiraj...
Vidi sve komentare