To je to što me zanima!

Revolucija u građevini: Kinezi printaju zgrade i luksuzne vile

Golemi 3D printer u tvornici je sloj po sloj printao zgradu koja se sastavila na gradilištu. Kako se čini, uskoro bi iz novih 3D printera mogli izlaziti i neboderi
Vidi originalni članak

Nakon što su u travnju isprintali 10 kuća u jednom danu, kineska tvrtka sada je koristila 3D printer kako bi napravili stambenu zgradu na pet etaža koristeći građevinski otpad. Arhitekti koji stoje iza projekta kažu kako je ovo i trenutno najviša isprintana zgrada. 

Istom tehnologijom kompanija WinSun napravila je i luksuznu vilu od 1100 'kvadrata'. Potpuno uređena vila inače će koštati nešto više od 160.000 dolara.

Profimedia

Cijeli kat isprintaju u jednom danu

Sa stranice 3ders.org navode kako je kompaniji trebalo jedan dan da isprintaju jednu etažu, a još pet da sastave kat. Kako bi uspjeli obaviti ovaj golemi zadatak, koristili su 40 metara dug i 6 metara visok printer, prenosi Cnet. Kao "tintu" koriste građevinski otpad koji sadrži čelik, staklena vlakna, cement i druge aditive. Stroj istiskuje materijal sloj po sloj i stvara građevinske blokove. Oni se potom na gradilištu sastavljaju zajedno s čeličnim pojačanjima i izolacijom.

Tvrtka koja printa ove zgrade kaže da su potpuno sigurne za stanovanje, a planiraju graditi i zgrade od 12 etaža. Prema njihovoj računici na građevinskom materijalu se može uštedjeti između 30 i 60 posto, dok je cijena smanjena za 50 do 80 posto. Uz to, izračunali su i da je vrijeme gradnje kraće 50 do 70 posto. 

Idi na 24sata

Komentari 53

  • malenalena 01.06.2015.

    ja to nikako ne kužim...jel može meni netko to pojasnit,molim vas?

  • PsyBorG6of9 22.01.2015.

    bravo 24 3d printanje zgrada, kuća je je vijest starija od isusa...

  • user_140683 22.01.2015.

    Za dvadeset godina više nećemo imati izbore za predsjednika, nego ćemo zadati karakteristike i obećanja koja mora ispuniti i pustiti da ga isprinta jedan ovakav kineski printer

Komentiraj...
Vidi sve komentare