To je to što me zanima!

Ronilačko odijelo za traženje Atlantide, cijena 'prava sitnica'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Revolucionarno ronilačko odijelo omogućuje roniocima da budu na velikim dubinama gotovo 50 sati. Riječ je o kanadskom projektu Exosuit koje vrijedi 3,5 milijuna kuna
Vidi originalni članak

To vam je kao da imate potpuno funkcionalnu podmornicu u obliku ljudskog tijela, rekli su iz istraživačkog centra Nuytco Research.

Iako izgleda kao astronautsko odijelo za istraživanje svemira, ovaj projekt nema veze s tim.

Riječ je o kanadskom projektu Exosuit koji predstavlja potpuno novi i drukčiji način ronjenja i istraživanja morskog dna.

Odijelo vrijedi 3,5 milijuna kuna

Moderno odijelo napravljeno je od lagane aluminijske legure koje omogućuje olakšano i jednostavno kretanje u moru. Zbog sustava zglobova istraživač je u odijelu vrijednom 3,5 milijuna kuna potpuno pokretljiv.

- Zahvaljujući najmodernijem sustavu održavanja tlaka, on je u odijelu cijelo vrijeme jednak onom na površini. Ronioci više neće morati provoditi dane u dekompresijskim komorama kako bi se priviknuli na ‘kopnene’ uvjete - kažu dizajneri.

Za komunikaciju s brodom na površini služi dugački konopac koji istodobno prati zdravlje ronioca i upozorava ako nešto nije u redu.

Pored kacige nalazi se kamera koja snima sve što istraživač vidi. Dva spremnika za zrak omogućuju da se na velikim morskim dubinama provede gotovo 50 sati, što je do sada bilo nezamislivo.

Idi na 24sata

Komentari 70

  • 02.02.2014.

    još jedno sranje koje nam ne treba u našem životu...

  • MangamanManki 02.02.2014.

    koji hebeni projekt,to je normalni prodajni model Kanadske tvrtke Nuytco Research,ni prvi ni jedni koji proizvode za podmorska istražvanja...dajte novinari prije nego počnete laprdat barem malo istažite...

  • Fefferon 02.02.2014.

    ako su ga atestirali na "giant squids" cijena je prava sitnica ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare