To je to što me zanima!

Rover sigurno korača, prvi put "udahnuo" je marsovski zrak

Letjelica HiRise poslala je prekrasne snimke rovera koji je prešao stotinjak metara od mjesta slijetanja na Marsu. Prvi put je počeo ispitivati atmosferu Crvenog planeta
Vidi originalni članak

Rover Curiosity sigurno vozi površinom Marsa, a nove fotografije koje je objavila NASA pokazuju kako se udaljio stotinjak metara od mjesta slijetanja. 

Fotografije je snimila letjelica HiRise, a osim što pokazuje tragove koje znanstveni laboratorij na kotačima ostavlja na Marsu, znanstvenicima će te slike služiti da točno prate njegovu lokaciju. 

Rover je ovog tjedna prošao i dosad najdužu vožnju, od nekih 30-ak metara, na putu prema mjestu Glenelg. To je prva lokacija na kojoj će provesti više vremena i istraživati planet.

Po prvi puta od sonde Viking tijekom 1970-ih, NASA je ispitala i atmosferu na Marsu. Rover je usisao zrak u svoj sustav za analizu uzoraka, no ne očekuju se neke razlike u odnosu na stara ispitivanja. Atmosferom Marsa dominira CO2, no ono što će se tražiti su tragovi metana. 

Slike s letjelice HiRise, pokazuju i kako se nedaleko od rovera nalaze padobran te ostaci nebeske dizalice koja je prizemljila Curiosity. 

Rover će sljedećih nekoliko dana ostati na sadašnjoj lokaciji gdje će inženjeri vježbati kako upravljati robotskom rukom u uvjetima manje gravitacije. 

- Mars ima 38 posto Zemljine gravitacije. Ako bi upravljali rukom na jednak način kao na Zemlji, instrumenti na njenom kraju bili bi na višoj poziciji. Zbog toga se testira kako radi softver koji obavlja te kompenzacije - rekao je Matt Robinson za BBC

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Slavonka52 09.09.2012.

    Ne bi bilo lose ovo prodat u truljari.

  • user_127939 08.09.2012.

    ja tog rovera doživljavam ko živo biće :D ahh..posljedice gledanja Wall-e a :D

  • mali zeleni prigorec 07.09.2012.

    "Slike s letjelice HiRise, pokazuju i kako se nedaleko od rovera nalaze padobran te ostaci nebeske dizalice koja je prizemljila Curiosity."- Već smo uspjeli napraviti hrpu smeća na Marsu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare