To je to što me zanima!

S novim USB kabelima nećete morati paziti kako ga spajate

Novi USB standard donijet će tanje konektore kojima je svejedno kako ih okrećete i spajate na računalo. Bit će spremni i za brži prijenos podataka i snažnije uređaje
Vidi originalni članak

Proizvođači USB kabela krenuli su u razvoj novog standarda koji želi dokinuti kompatibilnost sa sadašnjim konektorima kako bi olakšali korištenje i omogućili još tanje uređaje. Novi konektor zove se Tip-C i nadogradnja je postojeće USB 3.1 specifikacije, a očekuje se da će ga dovršiti sredinom sljedeće godine. 

Novi kabel trebao bi biti veličine sadašnjeg Micro USB konektora, a napokon će, kao i Appleov Lightning konektor, biti svejedno na koju stranu je kabel okrenut, prenosi BBC.

U priopćenju USB Promoter Group (sastoji se od Hewlett-Packarda, Intela, Microsofta, Renesas Electronicsa i Texas Instrumentsa) navodi da bi novi konektor trebao biti u skladu sa razvojem dizajnerskih trendova, ali i spreman na zahtjeve i brzine prijenosa podataka na novim uređajima. 

Uz mogućnost za razvijanje tanjih i atraktivnijih uređaja, ovakav konektor bi trebao postati glavni konektor za sve uređaje. No, to znači i da će biti potrebno napraviti adaptere za postojeće kabele kako ne bi odmah postali potpuno beskorisni.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • strmi007 09.12.2013.

    To je u redu

  • CptNemo 06.12.2013.

    Nepotrebna promjena savšeno zadovoljavajućeg standarda - samo u cilju da bi se "dizajnerima" omogućila nova zarada. Funkcionalnost je u drugom planu, naravno. A i , kad smo već kod toga USB 3.0 standard je savršeno dovoljan - pa zar ima netko tko koristi USB stickove za "readyboost" pored sve jeftinijih SSD-a? I čemu ćeš mijenjati sučelja samo za spajanje eksternih I/O? Bez mijenjanja matičnih ploča? E da ti ne bi mijenjao i matičnu ploču, memorije, i sve radi "dizajnerskih prohtjeva"..Baš..Još jedna "ideja" za lupat glavom po zidu. Glavom onoga tko je se "sjetio"..

  • Rafo 05.12.2013.

    Meni su i dosadašnji sasvim dobri, ali proizvođači bi mogli već jednom usvojiti nekakav standardni konektor i više ga ne mijenjati i izmišljati svakakve varijante.

Komentiraj...
Vidi sve komentare