To je to što me zanima!

Slovenski pilot obletio svijet u letjelici teškoj samo 290 kg

Matevž Lenarčić je nakon nešto više od tri mjeseca završio svoj put dug gotovo 100.000 kilometara. Letio je u avionu koji je NASA lani nagradila kao najekološkiji
Vidi originalni članak

Svijet nije tako velik i neuništiv kao što se čini. Vrijedi ga vidjeti u svoj njegovog različitosti, rekao je slovenski pilot Matevž Lenarčič u četvrtak nakon što je završio tri mjeseca dug put u kojem je prešao 100.000 kilometara. Letio je u avionu koji je lani NASA proglasila najštedljivijim. 

Biolog, alpinist, fotograf i pilot, na put je krenuo prije tri mjeseca prema Maroku, a potom je letio preko Južne Amerike, Australije, Azije te iznad Mount Everesta i Indije.  Lenarčič kaže da je najljepši dio pothvata bio let iznad Himalaje, ali da je to bio i iznimno zahtjevan dio. Žali što zbog vremena nije mogao obići mnoga prekrasna područja. 

Slovenska letjelica Virus SW914 može preletjeti 4000 kilometara sa samo 384 litre goriva. Lenarčič kaže da je to najbolji avion kojim je ikad letio. Planirao je preko Alpa misiju završiti u Friedrichshafenu, no vremenski uvjeti to nisu dozvoljavali. 


Idi na 24sata

Komentari 8

  • mesoterija_1 21.04.2012.

    NASA kao sponzor je mjerila radijaciju na polovima

  • eddy1973 20.04.2012.

    Lako je sprdati druge . Treba živjeti svoj san.

  • legion 20.04.2012.

    slovenska pista

Komentiraj...
Vidi sve komentare