To je to što me zanima!

Španjolcu Oscaru presadili su lice s mrtvog muškarca

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Oscar je u nesreći s oružjem ostao bez gotovo cijelog lica. Sretan je što će moći jesti s obitelji i vratiti se hobijima. Lice je dobio prije 4 mjeseca
Vidi originalni članak

Španjolac (31) kojeg su nazvali Oscar u ponedjeljak je hrabro stao pred kamere, četiri mjeseca nakon što su mu kirurzi u Barceloni presadili lice mrtvog muškarca. Još ima problema s govorom, no rekao je kako mu se vratio osjet u veći dio lica. Može micati obrve, vjeđe, vilicu i dio lica. Zahvaljujući terapiji može piti tekućine i jesti mekanu hranu. Oscar će sljedećih godinu i pol biti na rehabilitaciji kako bi naučio kontrolirati sve mišiće lica. Do kraja života morat će uzimati lijekove kako bi izbjegao infekcije.  
- Sretan sam što mogu biti ovdje i htio bih zahvaliti liječnicima i svim donorima u Španjolskoj, posebno obitelji muškarca zbog kojeg sada opet imam lice - rekao je Oscar. Poljoprivrednik i se sada veseli što će s obitelji opet moći jesti i vratiti se svojim hobijima, lovu i ribolovu. Njegova sestra kaže da se Oscar osjeća dobro s novim licem i da se veseli što će moći hodati ulicom, a da ljudi ne gledaju čudno.
Oscar je teško ozlijeđen vatrenim oružjem prije pet godina. Ostao je bez nosa, usta, a vilica mu je bila smrskana. Nije mogao  normalno disati ni gutati hranu i teško je govorio.
U operaciji koja je trajala 24 sata, 30 liječnika je Oscaru presadilo cijelo lice donora s mišićima, usnama, nosom i jagodičnim kostima. Liječnici bolnice Vall d'Hebron kažu kako novo lice na Oscaru ne nalikuje donoru, čiji identitet nisu otkrili. Nakon operacije, Oscarovo tijelo dva puta je odbilo novo lice, no liječnici uvjeravaju kako se dovoljno oporavio da ga puste kući.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • thrys 26.07.2010.

    \"vratit će se svojim hobijima, lovu i ribolovu\"... njemu je praktički poklonjen život a on će ga bahato nastaviti uzimati drugim bićima... ništa nije naučio...

  • Frank Ribery 26.07.2010.

    Sad znamo zbog koga je Pišekica ostavila ronioca ...

  • dbanon_ri 26.07.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare