To je to što me zanima!

Stari NASA-in satelit u nedjelju pada na Zemlju, a ne znaju gdje

Satelit ERBS više je od dva desetljeća aktivno pratio radioaktivnost i ozonski omotač, a s radom je prestao 2005. Iz NASA-e kažu kako će ga većina izgorjeti ulaskom u atmosferu, a šanse za opasnost su 'jako male'
Vidi originalni članak

Satelit koji je proveo gotovo četiri desetljeća motreći ozonsku radijaciju i druge parametre trebao bi se srušiti ove nedjelju, objavila je NASA.

U četvrtak su predvidjeli kako će satelit ERBS ući u atmosferu u nedjelju oko ponoći po hrvatskom vremenu, no napominju da postoji mogućnost odmaka i uranjivanja 17 sati. Očekuju kako će većina satelita izgorjeti pri ulasku u atmosferu, ali dodaju da će neki ostaci preživjeti.

SPUSTILA SE U TIHI OCEAN NASA-ina kapsula Orion vratila se na Zemlju nakon više od 25 dana u svemiru i lunarnoj orbiti

NASA napominje kako će pratiti svaki komad satelita koji dospije u atmosferu, a opasnost za ljude je 'jako mala', odnosno 1 naprema 9400, navode u ovotjednom priopćenju.

Umirovljeni satelit u svemir je poslan još u sklopu misije Space Shuttle Challenger 1984. godine, a NASA je očekivala da će izdržati tek nekoliko godina, ali je svoju zadaću obavljao uspješno sve do 2005, dakle punih 21 godinu.

PROJEKT OD 130 TISUĆA EURA FOTO Hrvatska šalje prvi satelit u svemir: 'Lansiramo ga iduće godine na raketi Elona Muska'

Podaci ERBS-a značajno su pomogli u praćenju stanja ozonskog omotača, a putanju ovog satelita NASA će nastaviti pomno pratiti do samog pada.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Goranović 08.01.2023.

    Sto znaci "uranjivanje"? 

  • ŽutiMedij24 08.01.2023.

    Eto ja cu im reci, pasti ce na zemlju !

  • global 08.01.2023.

    svemir vraća smeće

Komentiraj...
Vidi sve komentare