To je to što me zanima!

Tipkanje je pravi teret: Kao da nosite osmogodišnje dijete

Novo istraživanje sugerira da tipkanje poruka stvara pritisak na naš vrat i do 27 kilograma. Što bi dugoročno moglo ostaviti velike posljedice na naše tijelo
Vidi originalni članak

Svatko u prosjeku provede i do 4 sata na dan gledajući prema telefonu kako bi nešto pročitali ili natipkali poruku. Godišnje, taj se broj penje na 1400 sati dodatnog napora na naš vrat, piše ScienceAlert.

Nova studija sugerira da svaki put kad pogledamo na telefon našem vratu stvaramo opterećenje i do 27 kilograma. Što je otprilike težina osmogodišnjeg djeteta, prenosi Science Times.

Ovakvo opterećenje bit će ako se nagnemo za 60 stupnjeva, a nagnemo li se za samo 15 stupnjeva teret za naš vrat će biti oko 12 kilograma. 

ScienceAlert

U studiji su znanstvenici analizirali opterećenje na vratnu kralježnicu ovisno o položaju tijela i glave, a kirurg Kenneth Hansraj, koji je studiju vodio, koristio se računalnim modelima ljudske kralježnice. Izračunali su da, što se tijelo više naginje, opterećenje raste. Neurokirurg Ezriel Kornel kaže kako je ovo vjerojatno prva studija koja proučava utjecaj pametnih telefona i tableta na vratnu kralježnicu.

- Ako nećete smanjiti tipkanje, trebate biti svjesni položaja vašeg tijela u odnosu na telefon. Svijest o tome je ključna. Idealno bi bilo da telefone ili tablete držimo povišeno, kako ne bi savijali glavu prema dolje - rekao je. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Doktor Jojboli 22.11.2014.

    Tko piše ove gluposti, pa najbolje da ništa ne radimo, na kraju ćemo zakržljati...!

  • Mošsimislit 22.11.2014.

    A kolki je teret stajanje 8 sati dnevno ,bulječi u radni stol s kompresorskom glodalicom u rukama,po ljetu bez klime,po zimi bez grijanja? Pložaj glave još gori od prikazanog! Kakav dilbert stokilaš ti onda sjedi za vratom (osim šefa) i kakve posljedice to ima?

  • Blacky8 20.11.2014.

    Ako vam je teško tipkati, probajte uzeti lopatu, vjerujem da će vam biti lakše...

Komentiraj...
Vidi sve komentare