To je to što me zanima!

U prašumi istočnog Meksika pronađen je drevni grad Maja

Grad su nazvali Chactun što znači "crvena stijena" ili "veliki kamen". Šprajc je kazao da je grad bio nešto manje naseljen od velikog majanskog grada Tikala u Gvatemali
Vidi originalni članak

Arheolozi su pronašli drevni grad Maja koji je stoljećima skriven u prašumama istočnog Meksika, javlja Reuters.

Tim na čelu s Ivanom Šprajcom, izvanrednim profesorom na Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti, pronašao je 15 piramida uključujući i jednu koja je visoka 22,8 metara. Pronašli su i igralište, trg i visoko isklesano kamenje.

Grad su nazvali Chactun što znači "crvena stijena" ili "veliki kamen". Šprajc je kazao da je grad bio nešto manje naseljen od velikog majanskog grada Tikala u Gvatemali te da je u njemu moglo živjeti od 30 do 40 tisuća ljudi, iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi procijenili točan broj.

Istraživanje je odobrio meksički nacionalni institut za antropologiju i povijest, a financirali su ga National Geographic i još dvije europske tvrtke.

Iako je nalazište bilo nepoznato akademskoj zajednici, Šprajc je pronašao dokaze da su drugi ljudi bili na njemu prije 20-ak ili 30-ak godina.

– Drvosječe su sigurno bili ondje jer smo vidjeli posjekotine na drveću – rekao je Šprajc.

Inače, Šprajc i njegov tim, da bi došli do grada, proveli su tri tjedna krčeći put kroz džunglu, a prije toga pregledali su fotografije koje je iz zraka snimilo nacionalno povjerenstvo za znanje i korištenje biološke raznolikosti i obilježili koordinate.

Prisutnost više igrališta upućuje da je Chactun bio vrlo važan grad, kazao je Šprajc. Napušten je oko 1000. godine, vjerojatno zbog demografskih razloga, klimatskih promjena, ratova i pobuna.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • ecolozzi 27.06.2013.

    Valjalo bi to vidjet i uživo.

  • ejjjja 24.06.2013.

    ovo bi se isplatilo posjetiti, a ne neku plažu na jadranu.... samo,kaj to slovenec našel ?

  • PrivilegeUser 24.06.2013.

    Kada se sjetim onih idiota koji su uništili hram Maja jer im je trebao kamen za gradnju. -.-

Komentiraj...
Vidi sve komentare