To je to što me zanima!

U Škotskoj su otvorili prvu elektranu koja radi na "viski"

Elektrana proizvodi struju za 9000 domova, a manje zagađuje od slične na ugljen. Tvrtka Helius planira izgraditi još sličnih elektrana na biomasu iz proizvodnje viskija
Vidi originalni članak

Viski je jedna od stvari po kojima je Škotska nadaleko poznata, a u regiji Speyside ovih dana je otvorena elektrana koja će raditi upravo zahvaljujući viskiju. 

Regija poznata po brojnim destilerijama, dobila je elektranu koja će proizvoditi 8,23 MW električne energije, što je dovoljno za 9000 kućanstava. No, glavno gorivo za elektranu bit će biomasa koja je nusprodukt u proizvodnji viskija. 

Nakon puštanja u pogon i testiranja, elektrana vrijedna 60,5 milijuna funti je sada i službeno krenula u rad. Elektrana izbacuje 46.000 tona manje CO2 u odnosu na sličnu elektranu na ugljen, a očekuju se dodatne uštede jer će zamijeniti elektranu na plin. Tvrtka Helius planira izgraditi još ovakvih pogona za proizvodnju energije, piše Herald Scotland.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 3perr 16.07.2013.

    ja pomislio da unutra u te kotlove uljevaju viski, kad ono, samo koristi biomasu.. e 24sata, svaki put me uspijete zeznuti :(

Komentiraj...
Vidi sve komentare