To je to što me zanima!

Ulažu 50 mil. eura: Šef Saaba kod nas gradi softverski centar

Šveđani planiraju u znanstveni park i softverski centar u Hrvatskoj uložiti 50 milijuna eura kroz deset godina, a u kojem bi zaposlili hrvatske inženjere
Vidi originalni članak

Švedski Saab i Eriscsson Nikola Tesla otvorit će softverski centar u Hrvatskoj, koji bi trebao zaposliti nekoliko stotina inženjera, piše Večernji list. Uz to, Hrvatskoj se nudi i stručna pomoć u razvoju znanstvenog parka koji bi okupio akademsku zajednicu i biznis, a u oba projekta bi se uložilo 50 milijuna eura kroz 10 godina. 

To je u četvrtak najavio Marcus Wallenberg, potpredsjednik Zaklade Wallenberg, koji sjedi u nadzornim odborima brojnih švedskih multinacionalnih tvrtki, poput Ericssona, ABB-a, Saaba... 

Projekt je predstavljen i premijeru Plenkoviću koji se u Banskim dvorima sastao s Wallenbergom, s kojim je razgovarao o ulaganju zaklade u digitalnu transformaciju hrvatskog gospodarstva, priopćili su iz Vlade. 

- Konstatirana je sve intenzivnija bilateralna gospodarska suradnja između Hrvatske i Švedske. Ujedno, Hrvatska predstavlja vrlo popularnu turističku destinaciju za švedske turiste, navodi se u priopćenju.

Razgovaralo se i o švedskim iskustvima u povezivanju gospodarstva, akademske zajednice i vladinih institucija radi unaprjeđenja inovacija, novih tehnologija i konkurentnosti gospodarskih subjekata, kaže priopćenje.

U Wallenbergovoj pratnji su bili državni tajnik u švedskom ministarstvu poduzetništva i inovacija Niklas Johansson, švedski veleposlanik u Hrvatskoj Lars Schmidt, te predstavnici SAAB-a i Ericsson Nikole Tesle.

Zaklada Wallenberg je najveći privatni financijer istraživanja u Švedskoj i jedan od najvećih u Europi.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Čobo 16.03.2018.

    Marcus Wallenberg mi je odlican glumac

  • zivancan 16.03.2018.

    amerika ne dozvoljava treći etentitet u bih,znaći,ne kupuju se izraelske stare kante,već novi gripeni,eto šveđani obečali tvornicu.

  • zivancan 16.03.2018.

    dovedite švedske umirovljenike na zimovanje,umjerena mediteranska klima,popunit ćete hotele i raditi tijekom cijele godine,zaraditi,a njima osigurati promjenu boravka uz zanimljiv sadržaj,a njima će biti isplativije nego da su kod kuće.

Komentiraj...
Vidi sve komentare