24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.

Slažem se, nastavi surfati
To je to što me zanima!

Upravljanje vodom u Hrvatskoj: flaširana ili iz vodovoda

Zašto Hrvatska ne potiče ulaganja u sustav javne vodoopskrbe koji je ekološki prihvatljiviji umjesto prema industriji flaširane vode, pitanje je na koje se pokušalo odgovoriti na konferenciji “Naša voda?”
Vidi originalni članak

Procjenjuje se da su prihodi industrije flaširane vode u Hrvatskoj godišnje oko milijardu kuna. U istom razdoblju su prihodi svih komunalnih poduzeća u Hrvatskoj koja pružaju javne vodne usluge kućanstvima (vodoopskrba, odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda) oko milijardu i 800 milijuna kuna godišnje, pokazuje istraživanje “Poruka u boci – Analiza javne politike koncesija za crpljenje vode radi flaširanja i prodaje na tržištu” koje je proveo Institut za političku ekologiju. Također, na istu temu predstavljen je i kratki dokumentarni film “Kome treba voda u boci?”.

Analiza je također pokazala da je mišljenje o Hrvatskom bogatstvu vodom pomalo iskrivljeno. Prošle je godine istaknuto da je prema izvješću UNESCO-a Hrvatska 5. zemlja u Europi prema ukupnim obnovljivim zalihama pitke vode s 32.818 m3 godišnje po stanovniku. Ako pak uzmemo u obzir činjenicu da oko 90% vode dolazi iz podzemnih voda, uključujući javnu vodoopskrbu i flaširanu vodu, onda je podatak o godišnjim obnovljivim podzemnim vodnim resursima relevantniji od podatka o ukupnim zalihama vode. Obnovljive zalihe podzemne vode prema Strategiji o vodama iznose 16 puta manje, odnosno 2.057 m3 po stanovniku godišnje. Također, vodni resursi nisu ravnomjerno raspoređeni u Hrvatskoj, niti geografski, niti sezonski.             

Rezultati navedenog istraživanja pokazuju da je najveći proizvođač flaširane vode u Hrvatskoj, koji ima udio od oko 70% proizvodnje flaširane vode, u 2015. godini zaradio 4-6 puta više na prodaji flaširane vode u odnosu na druge segmente svog poslovanja. Dok flaširanje vode korporacijama može donijeti veliku dobit, s druge strane društvu plasira plastični otpad i omogućuje vodu u boci koja je, pokazuje istraživanje, oko 1000 puta skuplja od zdravstveno ispravne vode iz javne vodoopskrbe. Osim ekološkog, postavilo se i pitanje socijalne pravednosti upravljanja vodom.

Konferenciju su u Zagrebu 5. i 6. prosinca organizirali Pravo na Grad i Zelena akcija.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • bokipula 11.12.2016.

    Zasto ne financira zato sta neko ima koristi od toga

Komentiraj...
Vidi sve komentare