To je to što me zanima!

VIDEO Privatna američka raketa naletjela na tehnički problem: 'Upitno je slijetanje na Mjesec'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Problem s pogonskim sustavom letjelice dogodio se nakon uspješnog lansiranja nove rakete Vulkan. Ako misija uspije, to bi bilo prvo američko kontrolirano spuštanje letjelice na Mjesec od slijetanja Apolla 1972.
Vidi originalni članak

Robotski lander koji je izgradila privatna američka tvrtka doživio je u ponedjeljak na putu do Mjeseca tehnički problem što dovodi u pitanje prvo američko kontrolirano spuštanje na Mjesec u više od 50 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Problem s pogonskim sustavom letjelice dogodio se nakon uspješnog lansiranja nove rakete Vulkan, zajedničkog projekta Boeinga i Lockheed Martina.

NOSI KREMIRANI DNK Američka raketa juri na Mjesec: S njom putuju i razni predmeti, a među njima i hrvatski grb!

Lander Peregrine tvrtke Astrobotic lansiran je iz Cape Canaverala na Floridi prvim letom te snažne rakete razvijane deset godina. 

Upitno slijetanje na Mjesec

No, lander nije uspio zauzeti ispravan položaj orijentiran prema Suncu nekoliko sati nakon što je uspješno uspostavio kontakt s kontrolom leta i aktivirao svoj pogonski sustav, objavio je Astrobotic.

- Tim misli da je vjerojatan uzrok nestabilne orijentacije prema Suncu anomalija pogonskog sustava što, ako se pokaže točnim, dovodi u pitanje sposobnost letjelice da se kontrolirano spusti na Mjesec.

Ako misija uspije, to bi bilo prvo američko kontrolirano spuštanje letjelice na Mjesec od slijetanja Apolla 1972. i prvo koje je izvela privatna tvrtka. Astroboticov direktor John Thornton rekao je da su lansiranje letjelice čekali 16 godina. 

ČINILO SE NEDOSTIŽNIM VIDEO Peregrine leti prema Mjesecu. To će biti prvo 'meko' slijetanje Amerikanaca od 1972.

Letjelica Peregrine bi trebala sletjeti na Mjesec 23. veljače s NASA-inom opremom za prikupljanje podataka o Mjesečevoj površini za planirane buduće misije s ljudskom posadom.  Misija je organizirana u sklopu NASA-ina programa za istraživanje Mjeseca Artemis.

Druga privatna američka tvrtka u sklopu istog tog NASA-inog programa planira lansirati svoj lander u veljači raketom SpaceX-a Falcon 9. Spuštanje na Mjesec očekuje se 22. veljače.

Indija je u kolovozu prošle godine postala četvrta zemlja do sada koja je uspjela izvesti kontrolirano spuštanje na Mjesec nakon što Rusiji to istoga mjeseca nije uspjelo. SAD, Kina i bivši Sovjetski Savez jedini su koji su u tome uspjeli.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 38

  • Ain Stein_535 09.01.2024.

    Juri prema zemji, spasavaj hrvatski grb....

  • eatthebugs 09.01.2024.

    Amerikanci se od prve uspješno spustili na mjesec, baš im sve ide od ruke. Svaka čast, jer do tog momenta rusi su ih pobjeđivali u svakom segmentu istraživanja svemira i onda ameri kažu e pa mi idemo na mjesec a tom moment još nisu poslali astronauta niti u orbitu zemlje ali su zanli da će ga poslati na mjesec... ah kakva filmska priča

  • mr.Tromb 09.01.2024.

    Me na zanima zašto joj do Mjeseca treba toliko vremena ... do 23. veljače (???)...

Komentiraj...
Vidi sve komentare