To je to što me zanima!

Više nego ikad: Koncentracija CO2 u atmosferi ruši rekorde

Mjerenja su obavljena u 51 državi za prošlu godinu. Stručnjaci upozoravaju kako postoji rizik da se ciljevi o zaustavljanju rasta globalne temperature ne ostvare...
Vidi originalni članak

Koncentracija ugljikovog dioksida (CO2) u atmosferi porasla je na rekordnu količinu u 2016. godini, objavila je danas Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Prošlogodišnje povećanje bilo je za 50 posto veće od prosjeka u posljednjih deset godina. Istraživači su priopćili da je kombinacija ljudske aktivnosti i meteorološke pojave El Nino razlog zbog kojeg je razina ugljikovog dioksida veća nego ikad u posljednjih 800 tisuća godina.

Stručnjaci upozoravaju kako postoji rizik da se ciljevi o zaustavljanju rasta globalne temperature ne ostvare, piše BBC. WMO navodi da su mjerenja obavljena u 51 državi za prošlu godinu. Istraživačke stanice iz čitavog svijeta mjerile su koncentracije plinova koji izazivaju efekt staklenika, među kojima su ugljikov dioksid, metan i dušikov oksid.

Izmjerena razina ostala je u atmosferi nakon što su oceani i biosfera apsorbirali značajnu količinu ovih plinova. U prošloj godini je ugljikovog dioksida u atmosferi bilo 403,3 čestica na milijun, dok ih je u 2015. bilo 400.

- Ovo je najveće povećanje koje sam vidjela u 30 godina otkad imamo ovu mrežu, rekla je doktorica Oksana Tarasova, šefica WMO-ovog programa za globalnu atmosferu.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • 03.11.2017.

    J***e mi se za zrak, dok svit nagrabusi mene već odavno neće bit., screw you bitches

  • Herzog(315178) 30.10.2017.

    Odmazda prirode biti će brutalna tek tada ćemo shvatiti kako smo primitivna , bez osjećajna i pohlepna stvorenja !

  • 30.10.2017.

    Otkud sad to. Iz hrvatskih tvornica se niš ne dimi. Industrija je nestala.

Komentiraj...
Vidi sve komentare