To je to što me zanima!

Vjerovali ili ne, ali iPhone troši više el. energije od hladnjaka!

Za ICT industriju pod hitno se trebaju pronaći novi izvori energije jer će 'poslovanje u oblaku' koje se oslanja na tehnologije koje se nikada ne gase trošiti sve više
Vidi originalni članak

Koliko god se proizvođači računala, pametnih telefona, tableta i ostalih gadgeta trudili svoje poslovanje prikazati 'zelenim', hvaleći se pritom raznim certifikatima koji to potvrđuju stvarnost je ipak malo drugačija.

Ilustracije radi, jedan energetski efikasan hladnjak A razreda sa potrošenih 322 kWh godišnje troši manje električne energije od iPhonea, koji potroši 388 kWh! 

Podatak je to koji se odnosi na prosječnu potrošnju korisnika u SAD-u, a u svojoj kolumni objavio ga je Bryan Walsh, urednik rubrike 'Znanost' u magazinu Time. 

Smatra da se za 'proždrljivu ICT industriju' pod hitno trebaju pronaći novi izvori energije jer će 'poslovanje u oblaku' koje se oslanja na tehnologije koje se nikada ne gase trošiti sve više. A i trenutačna situacija je zabrinjavajuća.

Naime, svjetska ICT industrija najveći je potrošač električne energije na svijetu odnosno potroši 10 posto ukupno proizvedene energije. U jednoj godini ICT industrija potroši 1.500 TWh. 

Količina je to energije koju je prije tridesetak godina trošila cijela zemaljska kugla. 

Walsh se osvrnuo i na tzv. zelene certifikate, navodeći primjer  Bank of America Towera koji se nalazi u New Yorku. 

Građevina je to koja posjeduje prestižni LEED Platinum certifikat, zahvaljujući kojem je postala 'najzelenija zgrada' u New Yorku. 

Onima koji su joj certifikat dodijelili očito je promaknulo da ta zgrada, od svih poslovnih zgrada u New Yorku  proizvodi najviše stakleničkih plinova i troši najviše energije.

U svijetu gdje se vrti toliko novaca tko uopće brine za zaštitu okoliša.


Idi na 24sata

Komentari 38

  • ecume 07.09.2013.

    Znanstvenici...uvijek si mogu naštimati rezultate kako im paše (kako im plate).

  • BrunoSikac 19.08.2013.

    mogli su još napisat više od manjeg sela LOL

  • outstanding 19.08.2013.

    Vi "novinari" ste zbilja polupismeni kreteni. Ovo je trebalo naučiti negdje u 7. razredu osnovne, a ne ovako se sramotiti na portalu. Ne razumijem - vama je potpuno svejedno što napišete, ili? Ali daj zamisli da netko drugi ovako radi svoj posao, npr. pilot aviona...

Komentiraj...
Vidi sve komentare