To je to što me zanima!

Vulkani u sebi kriju iskru koja je zaslužna za razvoj na Zemlji

Vulkani su mješavina organskih spojeva, uključujući i 23 aminokiseline. Oko 20 aminokiselina, povezanih u lance, čine proteine koji izgrađuju stanice živih bića
Vidi originalni članak

Vulkani i munje u sebi sadrže iskru koja je neophodna za početak života na Zemlji, pokazuju novi rezultati starog eksperimenta iz 50-ih godina prošlog stoljeća, piše Daily Mail. U novom istraživanju korištene su suvremene tehnike 1000 puta osjetljivije od onih koje je na raspolaganju imao biokemičar Stanley Miller 50-ih godina prošlog stoljeća. Otkriveno je mnoštvo organskih spojeva, uključujući i 23 aminokiseline. Oko 20 aminokiselina, povezanih u lance, čine proteine koji izgrađuju stanice živih bića.

- Nalazi podupiru teoriju da su vulkani odigrali ključnu ulogu u stvaranju života. Vulkanske erupcije su glavni izvor sumporovodika i stvaranja munji, a bile su mnogo češće prije dok je Zemlja bila još mlada - kaže voditelj novog istraživanje Jeffrey Bada, jedan od Millerovih učenika.

Miller je 1953. vodio eksperiment u kojem je pokušao stvoriti atmosferske uvjete slične onima na Zemlji prije četiri milijarde godina u kojima je nastao život. Slanjem električnih iskri kroz mješavinu metana, amonijaka, vodenih para i vodika simuliraju se munje i generira se nekoliko jednostavnih amino kiselina i drugih organskih spojeva. Izvorna 'iskonska juha' je bila prorijeđena jer ne sadrži dovoljno organskih kemikalija za proizvodnju složenih struktura potrebnih za život. Ključni korak koji je Miller napravio u svom eksperimentu bilo je dodavanje vodikovog sulfida, otrovnog plina koji se oslobađa iz vulkana, u miks plinova.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare