To je to što me zanima!

Za operacije bez greške: Novi kirurški alat sam će se umiriti

Pametni kirurški alat preko optičkog kabela mjeri svoj položaj i šalje signal malim motorima koji mogu i 500 puta u sekundi točno prilagoditi svoj položaj u operaciji
Vidi originalni članak

Kirurzi godinama vježbaju svoju tehniku kako bi imali što mirniju ruku, no mikroskopske pomake nemoguće je kontrolirati. Znanstvenici sa sveučilišta Johns Hopkins napravili su novi kirurški alat koji bi trebao eliminirati i te pokrete, što je osobito bitno pri operacijama oka ili živaca gdje je i sama površina na kojoj se radi gotovo mikroskopska. 

Alat su nazvali SMART (Smart Micromanipulation-Aided Robotic-surgical Tool), a svoj položaj određuje slanjem malih svjetlosnih pulseva preko optičkog kabela. Maleni motori koji su ugrađeni u uređaj mogu i do 500 puta u sekundi napraviti korekciju svog položaja. Prototip su testirali s iglom, no istraživači planiraju napraviti verziju koja će moći primiti razne alate, poput skalpela. Znanstvenici naglašavaju kako se ne radi o popravljanju nekih nedostataka kirurga, već o korištenju tehnološkog napretka kako bi poboljšali njihove alate. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • dvorska luda 03.10.2012.

    dokaz da tehnologija može biti i jako, jako korisna

  • ŽeljkoMerdanović 02.10.2012.

    super samo se nadam da meni nebu trebalo

  • DanijelSrpak 02.10.2012.

    vrlo korisna stvar

Komentiraj...
Vidi sve komentare