To je to što me zanima!

Zaboravite na ključeve: Aute ćemo otključavati telefonima

Klasičnim metalnim ključevima polako se bliži kraj, uz sve više vozila koja se pale preko pametnih kartica, a Volvo uz novi S90 neće nuditi ni to već aplikaciju za mobitele
Vidi originalni članak

Kupci novog Volva S90 izlazit će zadovoljni iz salona, ali bez ključeva novog automobila, jer ih jednostavno nema. Umjesto ključem, automobil će se otključavati aplikacijom na telefonima.

No, Volvo nije jedini koji se rješava klasičnih ključeva. Kod brojnih kompanija zamijenile su ih pametne kartice, ali i start tipke. Nije teško zamisliti da se ta tipka poveže s aplikacijom. No tvrtke idu još dalje s tehnologijama. U neka Fordova vozila može se ući utipkavanjem koda na touchpadu koji je smješten na vratima. Chevroletov Bolt imat će aplikaciju preko koje će se moći kontrolirati funkcije vozila, poput kontrole punjenja baterija ili klimatizacije. 

Ovakvi digitalni ključevi imaju i druge prednosti. Možete daljinski upravljati automobilom, a i ne treba vam fizički ključ već sam odgovarajuća aplikacija. Tvrtka Keyfree Technologies iz Toronta razvija sustav koji bi se mogao ugraditi na automobile koji su dolazili s klasičnim ključem. Omogućio bi da se automatski otvore vrata kad se približimo automobilu. 

Idi na 24sata

Komentari 51

  • AnonymAnus 08.03.2016.

    Koja hrpetina glupih komentara da te bog sačuva, uz svaku opciju otključavanja auta bilo to karticom, otiskom prsta ili sada aplikacijom I DALJE POSTOJI MOGUČNOST OTKLJUČAVANJA KLASIČNIM KLJUČEM!!! Znači ne izbacuju se ključevi iz upotrebe baš radi ovakvih genijalaca koji se pitaju a šta ako sam proveo previše vremena na fejsu pa mi se mob ispraznio?!?!?!?

  • sm2101 07.03.2016.

    kad se.isprazni baterija na mobu auto češ paliti na gurac. hahaha

  • MAX 2010 06.03.2016.

    što više elektronike to veće mogućnosti za bezumno skupe kvarove, ali i krađe i zloupotrebe + hakeri koji se u vožnji mogu poigrati sa životom i živcima.........Pada mi na pamet primjer audija čije lampe zbog "naprednosti tehnologije" koštaju 35000 kn -komad....a nisu jedini........pa novi espace u kojemu je sve na ekranu od radija do klime ( napredni tečaj, kubik živaca i savršen vid ili naočale ).........Sve u svemu dobivam poriv da nađem stari landrover.......

Komentiraj...
Vidi sve komentare