To je to što me zanima!

Na skupu o pasivnoj gradnji upoznali najnovije tehnologije

Glavni organizator i moderator ovog skupa bio je prof. Ljubomir Miščević, naš vodeći stručnjak na području energetski učinkovite gradnje
Vidi originalni članak

Završili su 5. Dani pasivne kuće na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Ova vikend manifestacija okupila je brojne sudionike iz redova struke, studente građevinarstva i arhitekture, ali i građane željne informacija o primjeni moderne tehnologije u energetski učinkovitoj gradnji kao i obnovi postojećih zgrada kojom se postižu višestruke uštede. Od petka do nedjelje Arhitektonski fakultet bio je mjesto susreta više od 20 izložbom predstavljenih tvrtki čiji su proizvodi nezaobilazni u segmentu zelene gradnje. 

U gustom rasporedu s ukupno 56 predavanja i prezentacija o arhitektonskim projektima i ostvarenjima, novim materijalima, o najnaprednijoj građevnoj fizici, zrakopropusnosti i termoviziji te instalacijskim sustavima, svoje nove proizvode i usluge, kao i unaprijeđene stare linije proizvoda. Među ostalim predstavljene su nove tehnologije u saniranju zgrada na energetski učinkovit način i unutarnja toplinska izolacija stana u Beču do standarda pasivne kuće. Prikazan je i kratki film o protu potresnim svojstvima Ytong kuće na temelju rezultata istraživanja na Zavodu za gradbeništvo u Ljubljani. Prisutnima je predstavljen i projekt 24sata Niskoenergetska kuća A-Ž powered by Ytong, te dosad ostvareni napredak gradnje buduće kuće obitelji Jelušić. Savjet za zelenu gradnju istaknuo je važnost stalne stručne edukacije u graditeljstvu s ciljem postizanja bolje konkurentnosti tvrtki i modernizaciji sektora graditeljstva.

Iako 5. Dani Pasivne kuće jesu pod pokroviteljstvom predsjednika Josipovića, u Hrvatskoj sustav poticanja energetske učinkovitosti za kućanstva nije dovoljno razvijen. Stoga je potrebno unaprijediti poticajnu politiku energetske učinkovitosti te uspostaviti modele financijske potpore kroz subvencije, povoljne zajmove, porezne olakšice, izuzeća i slično. Slovenija je te modele sufinanciranja uspješno primijenila, što kazuje i podatak da je u Sloveniji sagrađeno 100 pasivnih kuća, dok ih u Hrvatskoj imamo tek 20. Neke od tih pasivnih kuća sudionici 5. Dana pasivne kuće mogli su i obići u društvu prof. Miščevića te odslušanoj teoriji pridružiti praktična iskustva.

"Ovo je najveći skup u Hrvatskoj koji okuplja zainteresirane za pasivnu gradnju, ali vrlo mali skup u odnosu na one koji se održavaju u Europi. Mi nemamo toliko 'otvorenih vrata' koliko ih se može otvoriti u Austriji koja je vodeća u svijetu po broju pasivnih kuća u odnosu na broj stanovnika. No, negdje moramo početi", rekao je prof. Miščević, koji živi i radi pod geslom "Budimo aktivni – gradimo pasivno."

Idi na 24sata

Komentari 7

  • LebronPetrovic 22.11.2012.

    Kad bi bil sa ovim trebama na drugoj slici hiža sigurno ne bi bila pasivna !

  • kilkenny beer 12.11.2012.

    ja sam mislil da je pasivna gradnja kad na gradilištu pijuckaš pivu a posel čeka.

  • user_28947 12.11.2012.

    Prvo treba imati puuuuuno novca, pa tek onda se može štedjeti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare